Izvor: Southeast European Times, 20.Nov.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompuj postao prvi predsednik EU, Turska zabrinuta

20/11/2009

BRISEL, Belgija -- Lideri EU dogovorili su se u četvrtak (19. novembra) da imenuju belgijskog premijera Hermana van Rompuja za prvog stalnog predsednika Evropskog saveta. Komesar za trgovinu EU, Britanka Ketrin Ešton, imenovana je za šefa spoljne politike EU. Te dve funkcije nastale su na osnovu Lisabonskog ugovora, čiji je cilj racionalizacija odlučivanja unutar EU. Ugovor će stupiti na snagu 1. decembra. Van Rompuj je rekao da žali što je mora da napusti mesto premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Belgije, ali i da prihvata izazov. "Hvala vam na časti koju ste mi ukazali", rekao je.

Sjedinjene Države pozdravile su navedena imenovanja i naglasile da će novi funkcioneri ojačati odnos Evrope sa Vašingtonom. Međutim, proevropski političari u Turskoj izrazili su bojazan da bi imenovanje van Rompuja moglo da pogodi evropske aspiracije Ankare. Turski poslanik Onur Ojmen izjavio je za BBC da je van Rompuj pre nekoliko godina rekao da se protiv članstvu Turske iz religioznih i kulturnih razloga. "Nismo preveliki optimisti kada se radi o budućnosti naših odnosa za vreme ovog predsednikovanja", dodao je Ojmen. (AFP, AP, Reuters, DPA, BBC, CNN, EUobserver - 19/11/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.