Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Izvor: Blic, 01.Avg.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su danas istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

- Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po našu ekonomiju- rekao je Obama.

Američki predsednik je pozvao Senat da "uradi pravu stvar" i što pre odobri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postignuti sporazum.

Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo, kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u narednih nekoliko meseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje.

Američki zvaničnici su, kako javlja AP, naveli da je predstavnik republikanaca Džon Boner telefonirao Obami u nedelju uveče da bi mu rekao da prihvataju dogovor.

AFP javlja da je odmah posle Obamine objave o postizanju dogovora, dolar na berzi u Tokiju skočio za 78 jena.

SAD su imale rok do 2. avgusta za postizanje sporazuma o podizanju granice zaduživanja da bi mogle da nastave sa otplatom svojih kredita, što bi u suprotnom, kako su upozoravali ekonomisti, imalo katastrofalne posledice po ekonomiju.

Obama je u subotu upozorio da je njegovoj zemlji "gotovo isteklo vreme" za dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja.

- Jasno je da bilo kakvo rešenje za sprečavanje tehničkog bankrota zemlje mora da ima podršku obe stranke koje su izabrane da predstavljaju američki narod- istakao je tada Obama.

Obama i kongresmeni sve do nedelje nisu mogli da se dogovore oko načina smanjenja američkog duga i izbegavanja mogućnost da SAD dođu u stanje da ne mogu da nastave da ga otplaćuju.

Dve stranke već mesecima ne mogu da se dogovore o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, koja trenutno iznosi 14,3 biliona (hiljada milijardi) dolara, kao i o velikom smanjenju potrošnje.

- Gornji limit ne odredjuje koliko još novaca možemo da potrošimo, nego nas samo ovlašćuje da platimo troškove koje smo već napravili- objasnio je američki predsednik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIHVAĆEN OBAMIN PREDLOG O POVEĆANJU ZADUŽIVANJA

Izvor: Kurir, 01.Avg.2011

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedelju uveče istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje...Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja,...

Nastavak na Kurir...

Amerika odahnula: Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Izvor: Blic, 01.Avg.2011

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su danas istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje...- Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut...

Nastavak na Blic...

Postignut dogovor o zaduživanju SAD

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2011

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Nastavak na Radio 021...

AMERIKA IZBEGLA BANKROT ZA DLAKU

Izvor: Kurir, 01.Avg.2011

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedelju uveče istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje...Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja,...

Nastavak na Kurir...

Obama: Amerika izbegla bankrot

Izvor: Večernje novosti, 01.Avg.2011

Lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po ekonomiju SAD

Nastavak na Večernje novosti...

Rešavanje dužnicke krize u SAD pogoduje dolaru i akcijama

Izvor: Economy.rs, 01.Avg.2011

Vrednost dolara i akcija danas je na globalnim verzama porasla dok je zlato pojeftinilo, posle izveštaja iz Vašingtona da su se vodeći političari u SAD sinoć dogovorili o podizanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.