Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Anti-islamski aktivisti simulirali napad džihadista

Češka policija saopštila je danas da je pokrenula istragu povodom akcije anti-islamskih aktivista, koji su tokom vikenda prouzrokovali paniku u centru Praga kad su izvršili simulaciju napada džihadista samozvane Islamske države.

A fake ISIS attack in Prague, intended as a protest, caused panic https://t.co/NBL4H5PgFr pic.twitter.com/1aE3El5Gnv

Portparol policije Tomas Hulan je za agenciju AFP izjavio da policija istražuje "navodno kršenje javnog reda i mira", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodajući da "ne može da ni da se isključi optužnica za širenje lažnih informacija koje izazivaju paniku".

Aktivisti su, obučeni kao džihadisti, u nedelju upali među ljude u centralni praški trg Staromjestske Namjesti, gde obično ima dosta turista, i počeli da viču "Alahu Akbar" i da bacaju petarde.

Pročitajte još:

Mnogi turisti, koji nisu znali da je akcija nameštena, pobegli su u panici i potražili zaklon u restoranima na trgu, pokazale su fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Akciju, koju je organizovao vođa male anti-islamske grupe Martin Konvicka, oštro su osudili češki mediji i političari, a ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec ju je nazvao "idiotizmom".

Konvicka je novinarima izjavio da je tom akcijom, koju je policija prekinula posle dvadesetak minuta, želeo da šokira građane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.