Porez na čips stupio na snagu u Mađarskoj

Izvor: Blic, 01.Sep.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na čips stupio na snagu u Mađarskoj

Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je danas na snagu u Mađarskoj.

Svrha novog zakona, u mađarskoj javnosti poznatog kao "porez na čips", je promena navika u načinu ishrane Mađara koji zbog unošenja prevelike količine slatkiša i grickalica imaju sve više problema sa gojaznošći i dijabetesom.

Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana će, pored pokušaja da uvede pravilniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ishranu kod gradjana, novim porezom prikupiti dodatnih 74 miliona evra godišnje u budžet.

Dodatni porez će se prvenstveno naplaćivati na kekse, grickalice, energetska pića i druge kalorične proizvode. U madjarskoj javnosti procenjuje se ipak da zakon neće na pravi način odgovoriti svrsi jer se porez neće naplaćivati na tradicionalnu hranu: kobasice, salame, slaninu i druge suhomesnate proizvode.

Novi porez ima i svoju negativnu stranu, jer bi mogao bi da dovede i do potresa u funkcionisanu privrede. Nemačka kompanija koja je vlasnik Čios Čipsa saopštila je da je zbog novog poreza odlučila da ipak ne otvori novi proizvodni pogon za proizvodnju u Madjarskoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uveden porez na čips u Madjarskoj

Izvor: Beta, 01.Sep.2011

BUDIMPEŠTA, 1. septembra 2011. (Beta-AFP) - Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je u četvrtak na snagu u Madjarskoj...Svrha novog zakona, u madjarskoj javnosti poznatog kao "porez na čips", je promena navika...

Nastavak na Beta...

Porez na čips stupio na snagu u Mađarskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2011

Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je danas na snagu u Mađarskoj. Hoće li i u Srbiji biti donešen sličan zakon?

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Uveden “čips porez”

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2011

BUDIMPEŠTA, Kontroverzni poreski zakon kojim se uvodi 'čips porez' stupio je danas na snagu u Mađarskoj, a svrha mu je oporezivanje pretjerano slanih i slatkih prehrambenih proizvoda i smanjenje gojaznosti stanovništva. Jedan od razloga uvođenja 'čips poreza' takođe je i smanjenje mađarskog državnog...

Nastavak na Capital.ba...

"Porez na čips" stupio na snagu

Izvor: B92, 01.Sep.2011

Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je na snagu u Mađarskoj...Svrha novog zakona, u mađarskoj javnosti poznatog kao "porez na čips", je promena navika u načinu ishrane Mađara koji zbog unošenja prevelike...

Nastavak na B92...

MAĐARSKA: POREZ NA ČIPS STUPIO NA SNAGU

Izvor: Kurir, 01.Sep.2011

BUDIMPEŠTA - Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je na snagu u Mađarskoj...Svrha novog zakona, u mađarskoj javnosti poznatog kao "porez na čips", jeste promena navika u načinu ishrane Mađara koji zbog unošenja...

Nastavak na Kurir...

Mađari oporezuju nezdravu hranu

Izvor: B92, 02.Sep.2011, 02:35

Budimpešta -- U Mađarskoj stupio na snagu Zakon o dodatnom porezu na hranu sa većom količinom šećera i soli...Planirano da se ovim porezom prikupi 74 miliona evra godišnje...Svrha novog zakona, koji je u Mađarskoj javnosti poznatog kao "porez na čips", je promena navika u načinu ishrane Mađara...

Nastavak na B92...

Uveden porez na čips u Mađarskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2011

BUDIMPEŠTA - Kontroverzni zakon kojim se uvodi poseban porez na pretjerano slanu ili slatku hranu, popularno nazvan "taksom na čips", je stupio na snagu u Mađarskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Mađari oporezuju nezdravu hranu

Izvor: Ekologija.rs, 02.Sep.2011

U Mađarskoj stupio na snagu Zakon o dodatnom porezu na hranu sa većom količinom šećera i soli.

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.