Izvor: Mondo, 12.Mar.2013, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popodne kreće izbor pape

U Vatikanu će 115 kardinala sa pravom glasa krenuti s tajnim izborom novog pape, nakon što su danas zaključeni svi sastanci i diskusije vođstva Crkve.

Prvo glasanje bičće održano uveče u Sikstinskoj kapeli. Glasački papirići će odmah zatim biti spaljeni, a beli ili crni dim će pokazati jesu li kardinali izabrali papu.

S obzirom na to da se nijedno ime nije izdvojilo, iako ima petorica "favorita", očekuje se da papa neće biti izabran prvog dana konklava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

U okviru celog procesa juče se oko 90 članova pomoćnog osoblja, uključujući sveštenike koji će služiti kao ispovjednici, osiguranje, kuvare, čistače, tehničare i medicinsko osoblje, zaklelo na ćutnju o događajima tokom konklava.

Vatikan je izdao letak sa detaljima današnje mise koju će održati svi kardinali, čak i oni stariji od 80 godina, a predvodit će je dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano.

Kardinali će od srede glasati dva puta dnevno, a crni dim će moći da se vidi oko podne i oko 18:00 časova, sve dok jedan kandidat ne dobije 77 glasova, odnosno ne bude izabran dvotrećinskom većinom.

Vatrogasci su u subotu postavili dimnjak na vrh Sikstinske kapele u Vatikanu. Izbor novog pape biće označen belim dimom, koji će se pojaviti iz dimnjaka.

Papa Benedikt XVI povukao se prošlog meseca nakon skoro osam godina, i prvi je rimokatolički poglavar koji se povukao u posledih 600 godina. Benedikt XVI rekao je da je njegovo loše zdravstveno stanje razlog povlačenja, a mediji špekulišu da je rzlog rašireni seks skandali u rimokatoličkoj kuriji.

(Srna, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas počinju konklave za izbor novog pape

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2013

U Vatikanu će danas 115 kardinala sa pravom glasa krenuti sa tajnim izborom novog pape, nakon što su danas zaključeni svi sastanci i diskusije vođstva Crkve. Uveče će biti održano glasanje u Sikstinskoj kapeli. Glasački papirići će odmah zatim biti spaljeni, a bijeli ili crni dim će pokazati...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavak glasanja, neizvestan izbor novog pape

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2013

Drugog dana glasanja za izbor novog pape, crni dim se nadvio nad dimnjakom Sikstinske kapele, što znači da je i drugo glasanje bilo neuspešno. U Vatikanu 115 kardinala sa pravom glasa bira novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jednostavan jelovnik za kardinale koji biraju papu

Izvor: Beta, 12.Mar.2013

VATIKAN, 12. marta 2013. (Beta-AFP) - Supa i kuvano povrće biće na jednostavnom jelovniku za 115 kardinala koji su od utorka popodne zaključani u Sikstinskoj kapeli gde biraju novog papu posle dobrovoljnog odl.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.