Policija istražuje smrt Berezovskog

Izvor: B92, 23.Mar.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija istražuje smrt Berezovskog

London/Moskva -- Policija pokrenula istragu zbog smrti Borisa Berezovskog. Mediji javljaju da je ruski tajkun preminuo od infarkta, a spekuliše se i da je reč o samoubistvu.

Berezovski je nedavno bio u Izraelu na lečenju, a potom se vratio u Veliku Britaniju, saopštio je RIA Novostima izvor iz bližeg okruženja Berezovskog.

Isti izvor je rekao da je ruski biznismen umro od srčanog udara. Inače, vest o njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smrti je objavio njegov zet Jegor Šope na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako javlja Raša tudej, Šope je napisao da je u poslednje vreme Berezovski bio izuzetno depresivan. Prema pisanju britanskog Telegrafa, ruski oligarh je nađen mrtav u kadi.

Novinar Forbsa je rekao, kako prenosi Radio slobodna Evropa, da kada je sreo Berezovskog juče, bio je u "lošem stanju" i tom prilikom je rekao "izgubio sam smisao života, ne znam šta da radim".

Aleksandar Dobrovinski, advokat i osnivač "Aleksandar Dobrovinski i partners" advokatske kancelarije iz Moskve, koji ga je zastupao, napisao je na svom profilu na jednoj društvenoj mreži da je Berezovski počinio samoubistvo, prenosi Raša tudej. "Upravo sam dobio poziv iz Londona. Boris Berezovski je počinio samoubistvo. Bio je komplikovan čovek. Potez očaja? Nije mogao da živi siromašan? Preveliki udarac? Bojim se da sada nikada nećemo to saznati", prenosi Raša tudej.

Berezovski je bogatstvo počeo da stiče devedesetih godina tokom raspada Sovjetskog Saveza. Njegovo bogatstvo je 1993. procenjivano na 250 miliona dolara.

Svoje bogatstvo Berezovski je stekao 90-ih godina prošlog veka prodajući Mercedesova vozila iz uvoza, kao i ruska vozila. Kasnije je postao većinski vlasnik Sibnjefta i jednog ruskog televizijskog kanala.

Bio je prvi milijarder u postsovjetskoj Rusiji. O njemu je napisana i knjiga “Kum Kremlja”. Njegovo bogatstvo 1997. je procenjeno na tri milijarde dolara. Bio je 104. na svetskoj listi milijardera. Postao je i zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije iako je imao i pasoš Izraela.

Imao je značajnu ulogu u finansiranju dolaska na vlast Borisa Jeljcina.

Na njega je pokušano više atentata.

Dolaskom na čelo Rusije Vladimira Putina počinje sukob sa oligarsima. Berezovski je pobegao iz Rusije u London 2000. godine, a tri godine kasnije dobio je politički azil. U odsustvu je pred ruskim sudovima osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 19 godina za prevaru, pranje novca i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti. Bio je jedan od najglasnijih kritičara Putinovog režima.

U javnosti je ostalo upamćeno i njegovo suđenje sa nekadašnjim partnerom Romanom Abramovičem, koje slovi za najveću privatnu parnicu u istoriji, a koju je Berezovski izgubio.

Berezovski izgubio tri milijarde funti na ime odštete koju je morao da plati Romanu Abramoviču, poznatom po tome što je vlasnik fudbalskog kluba Čelsi. To je inače najveća odšteta po privatnoj tužbi u istoriji britanskog pravosuđa.

Berezovski tvrdi da ga je Abramović primorao da proda svoje akcije u ruskom naftnom gigantu Sibnjeftu po ceni koja je "delić onoga koliko su zapravo vredele", preneo je Bi-Bi-Si.

Sud u Londonu je takve optužbe odbacio, a Berezovski je nakon toga bio pod velikim finansijskim pritiskom.

Ruska državna agencija Itar-tass navodi, piše Tanjug, da pravosudni organi Rusije do sada nisu zvanično obavešteni iz Londona o smrti Berezovskog, protiv kog se u Rusiji vode krivične istrage i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Itar-Tass podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima „Aeroflota“ 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije „AvtoVAZ“ i „SbS-AGRO“, a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne.

Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspešno zahtevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Njegovo bogatstvo poslednjih godina značajno se "istopilo", pre svega na plaćanje velikih sudskih troškova za koje se veruje da su premašili 100 miliona funti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski tajkun nađen mrtav u kadi: Policija istražuje smrt Berezovskog

Izvor: S media, 23.Mar.2013

Proterani ruski tajkun Boris Berezovski umro je u Londonu u svojoj 67. godini. Detalji njegove smrti još nisu objavljeni, a policija je pokrenula istragu...Vest o njegovoj smrti je preneo njegov zet Egor Šupe. Kako javlja Raša tudej, Šupe je napisao da je u poslednje vreme Berezovski bio izuzetno...

Nastavak na S media...

Preminuo Boris Berezovski

Izvor: Akter, 23.Mar.2013

Proterani ruski tajkun Boris Berezovski umro je u Londonu u svojoj 67. godini

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.