Plene automobile ženama bez vela

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plene automobile ženama bez vela

Automobili u Teheranu u kojima su "nedovoljno pokrivene" žene biće oduzeti, rekao je danas šef saobraćajne policije u glavnom gradu Irana, prenela je novinska agencija ISNA.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

"Ako je neka osoba u automobilu loše pokrivena ili je skinula veo, vozilo će biti oduzeto u skladu sa zakonom", rekao je general Tejmur Hoseini.

"Prijava će biti poslata sudu i, ako sud odluči, automobil će biti vraćen" vlasniku, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je on. Od islamske revolucije 1979. godine nošenja vela ili marame je obavezno za sve žene u Iranu, bez obzira da li su Iranke ili strankinje. Pošto je od polovine 1990-ih godina došlo je do postepenog popuštanje nadzora, policija je poslednjih godina sprovela nekoliko kampanja za poštovanje te obaveze.

U nekim bogatim delovima Teherana, nije neuobičajeno videti da žene nose maramu samo preko ramena, a maramu ležerno nose i mnoge mlade žene, našminkane i odevene u uske haljine i kratke jakne.

"Nažalost, neke ulice su kao modne revije", pobunio se u ponedeljak šef pravne vlasti, ajatolah Sadek Laridžani, pitajući koliko se "takvo stanje" može "tolerisati".

Umereni predsednik Irana, Hasan Ruhani, izabran 2013. godine, poziva na veću političku i društvenu otvorenost, posebno u pogledu propisa o odevanju

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plene automobile u kojima žene nisu pokrivene

Izvor: Akter, 02.Sep.2015

Automobili u Teheranu u kojima su "nedovoljno pokrivene" žene biće oduzeti, rekao je danas šef saobraćajne policije u glavnom gradu Irana, prenela je novinska agencija ISNA.."Ako je neka osoba u automobilu loše pokrivena ili je skinula veo, vozilo će biti oduzeto u skladu sa zakonom", rekao je...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.