Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran: Policija pleni automobile u kojima žene nisu pokrivene

Automobili u Teheranu u kojima su "nedovoljno pokrivene" žene biće oduzeti, rekao je danas šef saobraćajne policije u glavnom gradu Irana, prenela je novinska agencija ISNA.

"Ako je neka osoba u automobilu loše pokrivena ili je skinula veo, vozilo će biti oduzeto u skladu sa zakonom", rekao je general Tejmur Hoseini.

"Prijava će biti poslata sudu i, ako sud odluči, automobil će biti vraćen" vlasniku, rekao je on.

Od islamske revolucije 1979. godine nošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << vela ili marame je obavezno za sve žene u Iranu, bez obzira da li su Iranke ili strankinje. Pošto je od polovine 1990-ih godina došlo je do postepenog popuštanje nadzora, policija je poslednjih godina sprovela nekoliko kampanja za poštovanje te obaveze.

U nekim bogatim delovima Teherana, nije neuobičajeno videti da žene nose maramu samo preko ramena, a maramu ležerno nose i mnoge mlade žene, našminkane i odevene u uske haljine i kratke jakne.

"Nažalost, neke ulice su kao modne revije", pobunio se u ponedeljak šef pravne vlasti, ajatolah Sadek Laridžani, pitajući koliko se "takvo stanje" može "tolerisati". Umereni predsednik Irana, Hasan Rohani, izabran 2013. godine, poziva na veću političku i društvenu otvorenost, posebno u pogledu propisa o odevanju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plene automobile ženama bez vela

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015

Automobili u Teheranu u kojima su "nedovoljno pokrivene" žene biće oduzeti, rekao je danas šef saobraćajne policije u glavnom gradu Irana, prenela je novinska agencija ISNA...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.."Ako je neka osoba u automobilu loše pokrivena ili je skinula veo, vozilo će biti...

Nastavak na Mondo...

Iran:Žene moraju da nose veo u automobilu

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2015

TEHERAN - U Teheranu će ubuduće biti konfiskovani automobili koje voze žene ili u kojima se prevoze žene koje ne nose zar (veo), saopštio je šef saobraćajne policije u iranskoj prijestonici..."Ako neka žena u automobilu nije adekvatno prekrivena ili je skinula veo, vozilo će, prema zakonu, biti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.