Papa Franja: Dijalog, a ne varvarski napadi

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Dijalog, a ne varvarski napadi

Papa Franja poručio je danas hrišćanskim i muslimanskim verskim vođama u Keniji da nemaju puno izbora nego da pokrenu međusobni dijalog kako bi se odbranili od "varvarskih napada" islamskih ekstremista, koja su u poslednje vreme česta u Keniji.

Verske vođe, dodao je papa, moraju da budu "proroci mira" u svetu punom mržnje i da međuverski dijalog nije luksuz niti opcija, već da je prosto "neophodan". Poglavar Katoličke crkve je takođe istakao da vera ne može da se koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za opravdavanje nasilja i izrazio žaljenje zato što se "mladi ljudi prečesto radikalizuju u ime vere, kako bi se posejala nesloga i strah i iz korena uništila naša društva", prenela je agencija AP.

Papa Franja je tokom susreta sa kenijskim hrišćanskim, muslimanskim i drugim verskim vođama takođe rekao:

- Mislim da je veoma važno naše zajedničko uverenje da Bog kojem svi služimo bude Bog mira. Izuzetno je važno da budemo proroci mira, mirotvorci koji pozivaju druge da žive u miru, slozi i međusobnom uvažavanjuž - izjavio je papa.

On će tokom dana u Nairobiju takođe održati misu u univerzitetskom kampusu i govor o klimatskim promenama u regionalnom sedištu UN-a u Keniji. Sutra će papa Franja posetiti Ugandu, drugu od tri destinacije tokom njegove šestodnevne afričke turneje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.