PUTINOVA NAJVAŽNIJA BITKA Zašto je Sirija toliko važna ruskom predsedniku

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTINOVA NAJVAŽNIJA BITKA Zašto je Sirija toliko važna ruskom predsedniku

Ruski zvaničnici negiraju da u vazdušnim napadima na islamiste u Siriji, koje su otpočeli pre pet dana, imaju ekonomske interese.

Zanimljiv tekst koji je dotakao tu temu pojavio se tačno nedelju dana pre nego što je Vladimir Putin, predsednik Rusije, naredio početak vojnih operacija na poziv sirijskih vlasti.

Pavel Bajev, profesor Instituta uza istraživanje mira u Oslu i bivši sovjetski akademik, kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je za „Volstrit džurnal“ da „za Rusiju pad cena nafte predstavlja direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost“.

„Jedino što može da digne cene nafte je razvoj sukoba na Bliskom istoku. Zato je od fundamentalnog interesa Rusije da region ostane nestabilan“, naveo je Bajev.

Dmitrij Medvedev, ruski premijer, nazvao je „teorijom zavere“ tvrdnje da Rusija svojim delovanjem štiti tržišta za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da gasovod te države stigne do Sredozemnog mora i zameni snabdevanje Evrope ruskim gasom.

Medvedev je naglasio da Rusija „nema globalne ekonomske interese u Siriji“.

- Tačno, snabdevamo ih oružjem, ali to nije fantastična suma novca, to možda mogu biti stotine miliona dolara, a naš sveukupni portfolio iznosi 15 milijardi dolara. To znači, drugim rečima, da nemamo nikakve super ekonomske interese tamo - naveo je Medvedev.

Medvedev je poručio da su izdvajanja za oružane snage zemlje opravdana i neophodna, uključujući zadatke poput misije u Siriji, čiji je cilj zaštita Rusa od terorizma.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zašto je Sirija toliko važna Putinu?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2015

Ruski zvaničnici negiraju da u vazdušnim napadima na islamiste u Siriji, koje su otpočeli pre pet dana, imaju ekonomske interese. Zanimljiv tekst koji je dotakao tu temu pojavio se tačno nedelju dana pre nego što je Vladimir Putin, predsednik Rusije, naredio početak vojnih operacija na poziv sirijskih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.