Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI POGLAVAR U GRADSKOM PREVOZU Papa se provozao tramvajem u Krakovu

Papa Franja je danas postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se provozao gradskim tramvajem, kad je u Krakovu u Poljskoj tim prevoznim sredstvom otišao do lokacije gde se održava okupljanje mladih katolika.

Great excitement in Krakow as Pope Francis has arrived in an eco friendly tram to meet the young people. pic.twitter.com/3MDYLVYZHZ

Papa (79) se ukrcao u tramvaj koji je za tu priliku ofarban u zvanične boje pape - belu i žutu i ukrašen ovogodišnjom parolom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svetskih dana katoličke omladine "Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe", na kojem je umesto broja i destinacije pisalo "TRAM DEL PAPA", odnosno "Papin tramvaj", a zatim seo na jedno od plavih plastičnih sedišta, prenela je agencija Frans pres.

On je izgledao oduševljeno dok je iz tramvaja mahao okupljenima na ulicama Krakova, vozeći se od rezidencije poljskog nadbiskupa do velikog parka Blonija, u kojem je održano okupljanje čak 600.000 mladih katolika iz čitavog sveta.

U tom ekološkom tramvaju, obojenom u bojama Vatikana, sa papom se vozilo 15 mladih ljudi sa invaliditetom i njihovi pratioci.

MT @krakow_pl Papa Tram albo Tram del Papa! @Pontifex #WYDKrakow2016 #Krakow2016 fot. M. Faber pic.twitter.com/N47483eyXn #PopeFrancis

Nakon vožnje od 800 metara, papu je na poslednjoj stanici sačekala grupa mladih u tradicionalnoj krakovskoj narodnoj nošnji, a gradonačelnik mu je dao ključeve grada.

Na ulicama Krakova kojima je prolazio papa u tramvaju se, uprkos kiši, okupilo više hiljada ljudi, a neki su se čak popeli na drveće da bi bolje videli.

Papa Franja, inače Argentinac, veoma se zalaže za zaštitu životne sredine i preferira javni prevoz, a poznato je da se kao nadbiskup Buenos Airesa po tom gradu vozio podzemnom železnicom.

Pope Tram is right now at Franciszkanska 3 street to pick up the Pope Francis :) #Krakow2016 #WYD2016 pic.twitter.com/NOSofWUAC7

Papa je glavni gost Svetskih dana katoličke omladine koji se od utorka do nedelje državaju u Krakovu. Tu manifestaciju je pre 31 godinu pokrenuo papa Pavle II koji je s lakoćom nalazio zajednički jezik s mladima, isto kao i Franja sada.

Franja je u Krakov stigao juče i razgovarao s predstavnicima poljskih vlasti i javnim ličnostima, kao i s biskupima Poljske katoličke crkve, a danas je sa 1.000 sveštenika služio misu povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske i preuzeo ključeve grada Krakova.

Do kraja posete u nedelju, papa će posetiti nekadašnji nacistički logor Aušvic Birkenau i sa 15 preživelih logoraša odati poštu milionima žrtava holokausta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Papa se provozao tramvajem u Krakovu

Izvor: B92, 29.Jul.2016, 08:15

Papa Franja je juče postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se provozao gradskim tramvajem, kad je u Krakovu u Poljskoj tim prevoznim sredstvom otišao do lokacije gde se održava okupljanje mladih katolika...Papa (79) se ukrcao u žuto-beli tramvaj na kojem je umesto broja i destinacije pisalo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.