Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKINULI JEVREJSKU TRADICIJU Peresova deca se molila u njegovom duhu univerzalizma

Kćerka i sinovi bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa prekinuli su jevrejsku tradiciju tokom njegovog pogreba danas u Jerusalimu, kada su drevnoj jevrejskoj molitvi za mrtve dodali univerzalnu poruku.

Iako se tradicionalna jevrejska molitva za mrtve Kadiš završava rečima o stvaranju "mira za nas i ceo Izrael", oni su podsetili na univerzalizam svog oca, apelujući na mir za celo čovečanstvo, prenose izraelski mediji. Iako se u konzervativnim i reformskim jevrejskim zajednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u molitvi pominje blagoslov za ceo univerzum, oni su izgovorili reči "celo čovečanstvo".

Uz to molitvu nisu izgovorili samo sinovi Joni i Hemi, več i kćerka Cvija Valden, što je još jedno odstupanje od tradicije. Ne samo to, nego je Peresova kćerka Cvije Valden bila najglasnija. U ortodoksnom judaizumu koji dominira u Izraelu žene ne izgovaraju molitve za mrtve. Peresovi potomci su inače sekularni.

Jedan od rabina koji je prisustovao pogrebu rekao je da je Kadiš koji su izgovorila Peresova deca odraz pluralističkog pristupa njihovog oca judaizmu i da je "svedočio njegovoj zaostavštini i želji i snu za mir, ne samo za Izrael, već čitav narod univerzuma".

Valden je prethodno u oproštajnom govoru ispričala kako ju je otac nagovarao da jede kada je bila mala i sekao sendviče u raznim interesantim oblicima, govereći: "Probaj to, to je burmanski sendvič".

Rekla je da je takodje uvek hvalio kuhinju svoje supruge Sonje, iako je večerao sa kraljevima. Uz to mu je bilo jako teško da prihvati njenu odluku da promeni svoje prezime kad se udala.

"Svaki put kada bih došla kući on bi glasno rekao: Sonja gledaj, stigla je gospodja Valden", ispričala je Cvija Valden, supruga Peresovog ličnog lekara profesora Rafi Valdena.

Ona je zaključila da je njen otac bio zaljubljen u porodicu, narod Izraela, državu Izrael i u budućnost koja dolazi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.