Obama: Američka ekonomija ne slabi, samo se MENJA

Izvor: Blic, 13.Jan.2016, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Američka ekonomija ne slabi, samo se MENJA

Predsednik SAD Barak Obama odlučno je branio svoje nasleđe u poslednjem govoru o stanju nacije, koji je bio obojen optimizmom u vezi sa budućnošću Amerike.

On je kritikovao negativan ton aktulne predsedničke trke i naglasio da SAD imaju "najjaču i najotporniju ekonomiju u svetu".

"Svako ko tvrdi da američka ekonomija opada govori o fikciji", rekao je Obama u govoru pored članovima Kongresa, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojeg je ukazao na dostignuća svog mandata, poput reforme zdravstvenog sistema.

"U svom poslednjem obraćanju ovom domu ne želim da govorim samo o sledećoj godini. Želim da se fokusiram na sledećih pet godina, deset godina i dalje. Želim da se fokusiram na našu budućnost", rekao je američki predsednik.

On je odbacio sugestije političara i komentatora da američka privreda slabi, ali je dodao da su mnogi Amerikanci uznemireni zato što se ekonomija menja.

Obama je govorio o potrebi da se smanje razlike u primanjima, iskoristi tehnologija protiv klimatskih promena i održi nacionalna bezbednost bez uvlačenja u strane konflikte.

"Kada političari vređaju muslimane, kada je džamija vandalizovana ili kada je dete maltretirano - mi zbog toga nismo bezbedniji", naglasio je predsednik SAD, prenio je Bi-Bi-Si.

On je dodao da najviše žali zog toga što su za vrijeme njegovih mandata demokrate i republikanci postali neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima.

Obama je rekao da tokom ove godine želi da zatvori pritvornu jedniicu u Gvantanamu, sprovede reformu pravosuđa, riješi problem zlupotrebe korišćenja lijekova koji se izdaju na recept, odobri upotrebu vojne sile protiv "Islamske države" i ukine embargo protiv Kube.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Amerika ne može da ponovo izgrađuje svaku zemlju koja upadne u krizu

Izvor: Blic, 13.Jan.2016

Predsednik SAD Barak Obama odlučno je branio svoje nasleđe u poslednjem govoru o stanju nacije, koji je bio obojen optimizmom u vezi sa budućnošću Amerike...- Sve priče da američka ekonomija slabi, prazna je politička priča. Kao i priče koje čujete da naši neprijatelji jačaju, a da Amerika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.