ON ĆE TRČATI MARATON U SVEMIRU: Astronaut najavio do sada neviđen poduhvat

Izvor: Kurir, 04.Dec.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ON ĆE TRČATI MARATON U SVEMIRU: Astronaut najavio do sada neviđen poduhvat

Britanski astronaut Tim Pik najavio je danas da će učestvovati na Londonskom maratonu, ali iz svemira - privezan za spravu za trčanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MS S), 400 kilometara iznad Zemlje.

"Čim sam pozvan u misiju na MS S-u, pomislio sam kako bi bilo dobro trčati", kazao je Pik, bivši pilot helikoptera, koji će trčati za dobrotvornu fondaciju princa Čarlsa.

"Londonski maraton je svetski događaj. Učinimo da se proširi i izvan planete", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naveo je 43-godišnji astronaut. Pik bi trebalo da odleti na šestomesečnu misiju na MS S-u 15. decembra iz kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu. Tim Pik, koji ima čin majora, biće drugi Britanac koji će se otisnuti u svemir posle Helene Šerman 1991. godine.

On je izjavio da će trčati 24. aprila, na sam dan maratona, i tako biti jedan od 37.000 učesnika trke kroz britansku prestonicu.

"Trčaću uz Ajped i gledaću sebe kako trčim kroz ulice Londona dok orbitujem oko Zemlje na visini od 400 kilometara i brzinom od 27.000 kilometara na sat", objasnio je astronaut, navodeći da će morati da bude vezan za trenažer trakama oko struka i ramena.

"U bestežinskom stanju bih lebdeo kada ne bih bio vezan za traku", napomenuo je Pik koji je 1999. istrčao Londonski maraton za tri sata 18 minuta i 50 sekundi. Ovog puta neće pokušavati da obori vlastiti rekord, mada se nada da će završiti trku za tri i po do četiri sata.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

On će istrčati maraton iz svemira!

Izvor: Mondo, 04.Dec.2015

Britanski astronaut Tim Pik najavio je danas da će učestvovati na Londonskom maratonu, ali iz svemira...Foto: YouTube.. Privezan za spravu za trčanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MS S), 400 kilometara iznad Zemlje, astronaut Tim Pik (43) će istrčati Londonski maraton..."Čim sam pozvan...

Nastavak na Mondo...

Britanski astronaut trči maraton u svemiru

Izvor: Beta, 04.Dec.2015

Britanski astronaut Tim Pik (Peake) će pokušati da trči digitalnu verziju Londonskog maratona u svemiru u okviru svoje 173-odnevne misije na Medjunarodnoj svemirskoj stanici. Pik će trčati na pokretnoj traci dok MSS kruži oko zemlje, u isto vreme kada bude više od 37.000 ljudi trčalo tu trku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.