Nove istrage Specijalnog tužilaštva u Makedoniji zbog utaje

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove istrage Specijalnog tužilaštva u Makedoniji zbog utaje

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je istrage protiv glavnog urednika Televizije Sitel, Dragana Pavlovića i urednice te televizije Ivone Talevske zbog sumnje da su utajili desetine hiljada evra poreza, preneo je danas portal Svedok (svedok.org.mk).

Pavlovića koji je u Makedoniji poznatiji pod nadimkom "Latas", tužilaštvo sumnjiči da je od 2008. do 2015. davao lažne podatke kao upravnik marketinških agencija "Total", "Medija maks" i "Total >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medija centar" da bi izbegao plaćanje dela poreza.

Preko marketinških firmi je izbegao da plati poreske obaveze od 121.414 evra, a kao fizičko lice izbegao da plati lični porez od 63.032 evra.

Talevska koja je i glavna urednica dnevnika "Večer", gde je Pavlović urednik, osumnjičena je da je od 2009. do 2014. davala lažne podatke o poslovanju firmi "Smart" i "Smart centar" da bi joj bio obračunat manji porez. Preko firmi je utajila 37.634 evra, kao i 16.924 evra ličnog poreza, smatra Specijalno tužilaštvo.

Specijalna tužiteljka Fatime Fetai, koja je predstavila ta dva nova slučaja, nazvana "Total" i "Tifani", nije rekla imena osumnjičenih zbog pretpostavke nevinosti, ali je istakla da su preko firmi, kako bi izbegli deo poreza, kupovali stvari za sebe.

Osumnjičeni u slučaju "Total" je, prema njenim rečima, kao upravnik marketinških firmi navodno za potrebe tih pravnih lica kupio dva dušeka "medžik tač", ručni sat koji košta 2.341 evro, nameštaj, persijske tepihe, posuđe.

Fetai je navela da je u slučaju "Tifani", kako je rekla, "osumnjičena" - koju je pomenula tako, u ženskom rodu, za navodne potrebe firmi kupila modnu obuću i odeću za više od 33.000 evra, a šminku za 1.000.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je otvorilo još dve istrage "Trista" i "Tabla".

Slučaj "Trista" koji se odnosi na nabavku 300 automobila za potrebe Ministarstva unutrašnjih posolova od 2008. do 2012, gde je osumnjičen tadašnji pomoćnik ministra koji je sprovodio tender da je izabrao skuplje ponude i tako oštetio budžet za 453.570 evra.

Istraga "Tabla" se bavi sumnjom da je direktor Osnovne škole iz Zajasa bez sprovođenja tendera potpisao ugovor o izgradnji novog objekta u jednom selu i omogućio privatnoj firmi "Bauprov" iz Kičeva da stekne 200.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.