Nezapamćena suša zapretila Kini

Izvor: TvojPortal.com, 26.Maj.2011, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezapamćena suša zapretila Kini

26.05.2011
Izvor: www.bizlife.rs
Peking - Najveća kineska brana počela je masovno upumpavanje vode u najdužu azijsku reku Jangce ne bi li se ublažile posledice najveće suše koja je zadesila najmnogoljudniju zemlju u poslednjih pola veka.


Do 10. juna trebalo bi da bude “upumpana” voda koja bi mogla da ispuni čak dva miliona olimpijskih bazena. Taj cilj, upozoravaju kineski stručnjaci, nije lako dostići.
Niski vodostaj koji je ostavio za 40 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << manje vode nego prošle godine u skoro 1.600 rezervoara najpogođenije provincije Hubej mogao bi da utiče na cenu nafte. Kineska tražnja za crnim zlatom mogla bi, procenjuju stručnjaci, da se poveća za 300.000 barela dnevno zbog smanjenih kapaciteta hidroelektrana.
Kineska suša mogla bi da utiče i na cene žitarica, imajući u vidu da se duž reke Jangce nalazi oko 65 procenata pirinčanih polja. Oko četiri i po miliona ljudi i više od tri miliona grla stoke već je teško pogođeno nedostatkom vode.
Vojska i policija, stoga je, kako saopštava kineska kancelarija za kontrolu hrane, u stanju visoke pripravnosti ne bi li obezbedila dovod vode do pirinčanih polja. Sušom pogođene provincije Hubej i Hunan proizvode oko 30 procenata pirinča, pa je vlada u Pekingu poslala vodene pumpe i generatore na dizel gorivo da ovim područjima pomognu u borbi sa sušom.
Kinezi se, pored potencijalnih problema sa nedostatkom pirinča, suočavaju i sa “rezovima” dotoka struje. Kina je već “srezala” izvoz dizela za gotovo polovinu kako bi obezbedila snabdevanjem goriva koje se upotrebljava u generatorima za struju.
Kineski državni službenici procenjuju da bi situacija mogla da bude gora od one sa kojom se ova zemlja suočila 2004. godine. Ta godina, naime, zabeležena je po rekordnim rezovima u struji.

*izvor: www.novosti.rs

kinasuša

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Srebrnom jezeru muzički festival od 15. do 17. jula

Izvor: TvojPortal.com, 26.Maj.2011

26.05.2011  Izvor:  www.bizlife.rs. Veliko Gradište - Muzički festival SMS 48 Silver lejk biće održan od 15. do 17. jula na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu, najavili su organizatori.. . . Neprekidnim trajanjem od 48 sati i bogatim sadržajem pokrenuće novi oblik tradicije izvanrednog provoda...

Nastavak na TvojPortal.com...

Skup o delu Mome Kapora održan u Rimu

Izvor: TvojPortal.com, 26.Maj.2011

26.05.2011  Izvor: www.bizlife.rs. Rim - Završni deo naučnog skupa "Književno delo Mome Kapora u kontekstu srpske (omladinske) književnosti", posvećen opusu nedavno preminulog književnika održan je u Rimu, u rezidenciji Ambasade Srbije.. . . Ovaj skup, održan u utorak, otvorila je ambasador...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.