Nestašica važnih lekova u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2011, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica važnih lekova u SAD

NJUJORK -

Manjak važnih lekova, naročito onih protiv raka, izaziva sve veću zabrinutost u SAD.

Prema podacima iz nedavnog izveštaja američke Uprave za hranu i lekove (FDA) broj bitnih terapija koje je teško ili nemoguće naći je povećan sa 61 na 178 između 2005. i 2010. godine, izveštava AFP.

Većina nedostajućih produkata je za bolničku upotrebu, uključujući sterilne špriceve, intravenozne terapije, anestetike i antibiotike. Radi se kako o brendiranim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako i o generičkim proizvodima.

Mogućnosti FDA su na ovom planu ograničene jer ona ne može da natera privatne farmaceutske kuće da nešto proizvode pa čak ni da od njih traži da prijave kad nameravaju da prestanu s proizvodnjom nekog leka.

Tokom 2010. FDA je ipak uspela da u 38 slučajeva spreči nestašicu nekog artikla, ubeđivanjem proizvođače da nešto proizvode ili nalazeći neko drugo rešenje. Ipak, junska anketa u 820 američkih bolnica je pokazala da su gotovo sve u prethodnih šest meseci iskusile nestašicu nekog bitnog leka.

U 80 odsto anketiranih bolnica je zbog toga dolazilo do odlaganja lečenja, a u 70 odsto je pacijentima davana manje efikasna terapija.

U nekim slučajevima je nestašica posledica problema s kvalitetom, a u drugim, firme prestaju s proizvodnjom pojedinih generičkih medikamenata jer im ona nije dovoljno isplativa u uslovima konsolidacije farmaceutskog sektora.

Sintija Rejli, farmaceutski stručnjak, napominje da je pre nekoliko godina pojedine lekove proizvodilo po pet domaćih farmaceutskih firmi, a da to danas čine jedna do dve. Rejlijeva se zalaže za nove propise, po kojima bi FDA imala ovlašćenja da od proizvođača zahteva da prestanak proizvodnje nekog medikamenta prijavi šest meseci unapred. Takvo rešenje se trenutno i razmatra u kongresu SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UZBUNA U SAD ZBOG NESTAŠICE OSNOVNIH LEKOVA

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 14:22

VAŠINGTON - U SAD se sve više povećava problem nestašice osnovnih lekova, pre svega antikancerogenih, što zabrinjava bolnice, lekare i pacijente, tako da su savezne vlasti, privatna udruženja i Kongres u mobilnom stanju, prenela je agencija AFP...Broj veoma važnih lekova koje je teško ili nemoguće...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.