Nemačke kompanije nezadovoljne odlaze iz Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačke kompanije nezadovoljne odlaze iz Kine

BERLIN - Svaka peta nemačka firma koja celokupnu ili samo deo proizvodnje ima u Kini, namerava da se povuče iz te zemlje. Od oko 1.600 nemačkih firmi u Kini, svaka peta namerava ili da se vrati u Nemačku ili da proizvodnju preseli u Indiju, Bangladeš ili Kazahstan.

Mnoga preduzeća, kako se navodi, bez dovoljno priprema i naivno započela su rad u Kini, pre svega ne razmišljajući da će i tamo primanja morati da porastu. Zbog toga danas čak i kineske firme sele proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u druge zemlje.

Prema izveštaju Saveza nemačkih inženjera, a koje prenose nemački mediji, glavni razlozi za takvu odluku su rastuće plate kineskih radnika, kao i često nepremostivi problemi vezani za željeni kvalitet robe.

Predstavnik Nemačke banke u Pekingu, Edi Hening ocenjuje da se firmama koje na primer proizvode majice, više ne isplati da zbog toga premeštaju fabrike u Kinu, već da one idu u Vijetnam ili afričke zemlje. Za evropske investitore su, pored toga, Rumunija i Bugarska velika konkurencija Kini.

Savetodavna kompanija Diloit ocenjuje da će iz Kine otići najpre one firme koje su tamo otišle zbog jeftine radne snage, a to su tekstilna i preduzeća za proizvodnju potrošne robe.

Prema proceni analitičara i firme koje proizvode kvalitetnu robu moraju da se zapitaju da li je za njih dugoročno isplativa proizvodnja u Kini. Jer, ako kvalitet robe nije vrhunski, to ugrožava ugled preduzeća. Diloit savetuje svojim klijentima da ozbiljno razmotre vraćanje proizvodnje u Nemačku.

Tako je najpoznatiji nemački proizvođač plišanih igračaka, firma Štajf posle četiri godine u Kini najavila prošlog meseca povratak u Nemačku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svaka peta nemačka kompanija napušta Kinu

Izvor: EMportal, 04.Avg.2008

Svaka peta nemačka firma koja celokupnu ili samo deo proizvodnje ima u Kini namerava da se povuče iz te zemlje.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.