Nemačke kompanije napuštaju Kinu

Izvor: B92, 05.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačke kompanije napuštaju Kinu

Berlin -- Svaka peta nemačka firma koja celokupnu ili samo deo proizvodnje ima u Kini, namerava da se povuče iz te zemlje.

Glavni razlog napuštanja Kine su rastuće plate kineskih radnika

Prema izveštaju Saveza nemačkih inženjera, glavni razlozi za takvu odluku su rastuće plate kineskih radnika, kao i često nepremostivi problemi vezani za željeni kvalitet robe. Od oko 1.600 nemačkih firmi u Kini, svaka peta namerava ili da se vrati u Nemačku ili da proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preseli u Indiju, Bangladeš ili Kazahstan.

Predstavnik Nemačke banke u Pekingu, Edi Hening ocenjuje da se kompanijama više ne isplati da zbog toga premeštaju fabrike u Kinu, već da one idu u Vijetnam ili afričke zemlje. Za evropske investitore su, pored toga, Rumunija i Bugarska velika konkurencija Kini.

Savetodavna kompanija Diloit procenjuje da će iz Kine otići najpre one firme koje su tamo otišle zbog jeftine radne snage, a to su tekstilna i preduzeća za proizvodnju potrošne robe.

Prema proceni analitičara i firme koje proizvode kvalitetnu robu moraju da se zapitaju da li je za njih dugoročno isplativa proizvodnja u Kini. Jer, ako kvalitet robe nije vrhunski, to ugrožava ugled preduzeća.

Diloit savetuje svojim klijentima da ozbiljno razmotre vraćanje proizvodnje u Nemačku. Tako je najpoznatiji nemački proizvođač plišanih igračaka, firma Štajf posle četiri godine u Kini najavila prošlog meseca povratak u Nemačku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.