Naučnici napravili grešku koja bi mogla da spasi čovečanstvo

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2016, 04:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici napravili grešku koja bi mogla da spasi čovečanstvo

Naučnici su slučajno otkrili način kako da se preokrene proces sagorevanja, pretvarajući ugljen-dioksid u etanol.

Istraživači iz laboratorije Oak Ridž u SAD-u "slučajno" su otkrili kako da preokrenu proces sagorevanja koristeći složene tehnike nanotehnologije da pretvore rastvoreni gas u etanol.

Budući da su materijali koji se koriste relativno jeftini, oni veruju da se ovaj proces može koristiti u industiji, na primer za skladištenje viška električne energije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja se dobija od vetra i sunca.

Istraživači su se nadali da će tehnika pretvoriti ugljen-dioksid u metanol, međutim, umesto njega izašao je etanol.

- Uzimamo ugljen-dioksid, otpadni proizvod sagorevanja, a onda guramo tu reakciju sagorevanja unazad - kažeDr Adam Rondinone, glavni autor eksperimenta, koji je objavljen u časopisu "ChemistrySelect".

Rondinone je takođe objasnio sve pozitivne efekte ovog procesa.

- Etanol već danas možete koristiti kao gorivo za vozila, bez modifikacija. S druge strane, ugljen-dioksid je problem. Ako ga koristimo, onda sprečavamo da odlazi u atmosferu - smatra doktor.

Naučnici su napravili katalizator od ugljenika, bakra i azota, a kao okidač za reakciju korišćena je električna energija.

- Slučajno smo otkrili da ovaj proces funkcioniše. Pokušali smo studiju samo za prvi korak reakcije, ali katalizator je odradio celu reakciju sam. Etanol je bio pravo iznenađenje - objašnjavaju naučnici.

Rastvor ugljen-dioksida rostvorenog u vodi pretvorenog u etanol, urodi plodom od 63 do 70 odsto, a to znači da se većina ugljen-dioksida i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, nego pretvara u etanol.

Istraživači sada rade na poboljšanju efikasnosti procesa i pokušavaju da više saznaju o svojstvima katalizatora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.