Nastavljeni razgovori SAD - Iran

Izvor: VOA, 03.Mar.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni razgovori SAD - Iran

Tokom pauze u razgovorima jedan novinar je pitao Zarifa kako razgovori teku, a on je odgovorio - "Pokušavamo, pokušavamo“.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif sastali su se drugi dan za redom u Švajcarskoj gde razgovaraju o statusu nuklearnog programa Teherana.

Iran, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačka nastoje da do krajnjeg roka 31. marta postignu okvirni, a do 1. jula krajnji sporazum.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />
Prema navodima iranskih državnih medija Zarif je danas rekao da je Iran ušao u ove pregovore sa "iskrenošću", ali da neće popustiti pred "gramzivim i nelogičnim zahtevima strana koje učestvuju u razgovorima".

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da se Zarif time osvrnuo na jučerašnje komentare predsednika Obame koji je za agenciju Rojters izjavio da Iran mora da se obaveže na bar desetogodišnje "zamrzavanje" osetljivih nuklearnih aktivnosti koje može da se verifikuje kako bi sporazum mogao da bude postignut.

Državni sekretar Džon Keri je juče izjavio da same sankcije ne bi bile dovoljne da ublaže zabrinutost Zapada povodom iranskog nuklearnog programa.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ministri SAD i Irana nastavili pregovore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2015, 11:42

Ministri inostranih poslova Irana i SAD nastavili su danas pregovore o iranskom nuklearnom programu, ignorišući upozorenje izraelskog premijera u utorak pred Kongresom u Vašingtonu da će otkazati mogući sporazum...Treći dan uzastopno Džon Keri i Mohamad Džavad Zarif su se sastali u jednom hotelu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.