Naprsle cevi u bugarskoj nuklearki Kozloduj

Izvor: Blic, 05.Maj.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprsle cevi u bugarskoj nuklearki Kozloduj

SOFIJA - Bugarski stručnjaci su tokom planskog remontovanja petog reaktora atomske centrale Kozloduj otkrili naprsline u pojedinim zaštitnim cevima, pa je odlučeno da se zameni svih 61 zaštitna cev, saopšteno je iz centrale.

Mehaničke naprsline ustanovljene su specijalnom vihrovotokovom i ultrazvučnom metodom, navodi se u saopštenju i dodaje da zamena cevi u zaštitnom sistemu neće dovesti do produženja roka remonta.

Planirano je da peti reaktor ponovo bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključen početkom juna, a za sada punim kapacitetom radi samo šesti hiljadumegavatni energoblok jedine bugarske nuklearke.

Bugarska atomska centrala Kozloduj ima šest reaktora, ali su prva četiri, jačine od po 440 megavata, zatvorena iz bezbedonosnih razloga neposredno pre ulaska zemlje u EU.

U radu su ostali peti i šesti reaktor, jačine po 1.000 megavata, koji su novije ruske proizvodnje i za koje Evropska komisija smatra da su bezbedni.

Povezane vesti: U okolini Kozloduja zabeležena povećana radioaktivnost Rusija otkupila stari bugarski reaktor "Kozloduj" može da izdrži potres od sedam stepeni po Rihteru Bugarska traži investitore za izgradnju druge nuklearke

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Naprsle cevi u bugarskoj nuklearki Kozloduj

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Maj.2011

Bugarski stručnjaci su tokom planskog remontovanja petog reaktora atomske centrale Kozloduj otkrili naprsline u pojedinim zaštitnim cevima, pa je odlučeno da se zameni svih 61 zaštitna cev, saopšteno je iz centrale. Mehaničke naprsline ustanovljene su specijalnom vihrovotokovom i ultrazvučnom...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.