NED nepoželjan u Rusiji

Izvor: VOA, 28.Jul.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NED nepoželjan u Rusiji

Američka organizacija Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) postala je danas prva strana nevladina organizacija u Rusiji, koja je proglašena "nepoželjnom" u okviru novog, kontroverznog zakona.

Iz kancelarije državnog tužioca u Rusiji saopšteno je da je ova nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu, koju finansira američki Kongres, uz pomoć ruskih poslovnih i nekomercijalnih organizacija pod pokroviteljstvom NED-a, učestvovala u osporavanju rezultata izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << akcijama koje su uticale na vladine odluke i diskreditovanju ruskih oružanih snaga.

NED je osnovan 1983. i obezbeđuje više od hiljadu grantova godišnje za podršku projektima raznih nevladinih organizacija, koje se bore za demokratiju u više od 90 zemalja.

Predstavnici NED-a su rekli da je zakon o nepoželjnim organizacijama predstavlja poslednji u nizu restriktivnih zakona, koji ograničavaju slobode ruskim građanima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u maju potpisao zakon kojim se tužiocima omogućava da proglase neku stranu ili međunarodnu nevladinu organizaciju “nepoželjnom”, ukoliko su umešane u aktivnosti koje za cilj imaju podrivanje ruskog ustavnog sistema, odbrambenih mogućnosti ili ugrožavanje državne bezbednosti.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američka fondacija proglašena nepoželjnom u Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jul.2015, 12:12

Rusko tužilaštvo službeno je Nacionalnu fondaciju za demokratiju (NED) proglasilo "nepoželjnom", utirući tako put za progon svih američkih udruženja sa ruskog tla. Odluka je donesena na osnovu kontroverznog zakona kojeg je još u maju potpisao predsjednik Vladimir Putin...Iako je zakon, kojeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.