NATO: Strategija za Avganistan

Izvor: B92, 22.Maj.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Strategija za Avganistan

Čikago -- Lideri zemalja članica NATO-a dogovorili su na skupu u Čikagu, tokom završnog dana samita, izlaznu strategiju za povlačenje iz Avganistana do kraja 2014.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je večeras, na kraju samita, da je napravljen jasan put za okončanje rata u Avganistanu na "odgovoran način".

Bezbednosne obaveze će prvo naredne godine preuzeti avganistanske snage, da bi polako u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2014. godini počela priprema za povlačenje snaga NATO-a, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen.

Ceo današnji dan je najvećim delom bio posvećen upravo Avganistanu, a zapadni lideri su se obavezali da će i nakon povlačenja nastaviti da daju podršku avganistanskim snagama bezbednosti.

Rasmusen je potvrdio da će biti prikupljeno četiri milijarde dolara u vidu pomoći za te svrhe i da bi avganistanske snage u naredne dve godine trebalo da imaju 350.000 ljudi.

Jedna od tema drugog dana skupa u Čikagu je bila saradnja s Pakistanom, nakon što je pre šest meseci ta zemlja zatvorila svoje transportne rute za NATO snage, pošto su avioni Alijanse greškom bombardovali i ubili 24 pakistanska graničara.

Očekuje se da bi Pakistan uskoro mogao da otvori svoju granicu sa Avganistanom, što bi pomoglo snabdevanje trupa NATO-a, kao i povlačenje u jednom trenutku, ali taj dogovor još nije u potpunosti izvestan.

Obama je jutros kratko o tome razgovarao s pakistanskim liderom Asifom Alijem Zardarijem, međutim, prema tvrdnjama neimenovanih američkih zvaničnika, konačan dogovor još nije postignut.

Čelnici Severnoatlantskog pakta su razgovarali u Čikagu i o dijalogu Beograda i Prištine i pozvali na produbljivanje saradnje između Srbije i NATO-a.

"Pozivamo Srbiju na dalje napore ka konsolidaciji mira i stabilnosti na Kosovu", kaže se u deklaraciji koja odražava stav 28 šefova država i vlada i dodaje da "Beograd i Priština treba da iskoriste sve mogućnosti koji im pruža dijalog koji se vodi pod patronatom EU".

"Pozdravljamo napredak ostvaren u dosadašnjem toku dijaloga, uključujući sporazum o regionalnoj saradnji i integrisanoj kontroli prelaza", poručuje se u deklaraciji, uz konstataciju da je taj dijalog "ključ poboljšanja bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Uz poziv svim stranama da sarađuju sa Euleksom i Kforom, čelnici NATO-a su zatražili dalji napredak u dijalogu kako bi se postigao sporazum i o struji i telekomunikacijama i založili se za nastavak reformi kako bi se na Kosovu konsolidovala vladavina prava. NATO je u istoj deklaraciji pozdravio napredak koji je Srbija dosad ostvarila u partnerskoj saradnji sa Alijansom.

"NATO je spreman da produbi politički dijalog i praktičnu saradnju sa Srbijom", kaže se u deklaraciji, uz obećanje da Srbija može da računa da će je NATO i ubuduće podržavati u procesu evroatlantskih integracija.

Na skupu je bilo reči i o zemljama Zapadnog Balkana i Gruziji, i njihovom eventualnom ulasku u NATO, ali tokom čikaških susreta takva odluka nije doneta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je pozdravila vojne reforme u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Gruziji, istakavši da su vrata Alijanse otvorena za sve koji ispune standarde.

I drugog dana samita u Čikagu, u centru tog grada su održani protesti, ali ovog puta nije bilo sukoba s policijom kao u nedelju. Ovog puta se okupilo samo par stotina demonstranata, koji su u festivalskoj atmosferi protestovali, bez incidenata.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Vrijedan pomak rješenju spora sa Pakistanom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2012

Američki predsjednik Barak Obama rekao je u Čikagu da su SAD napravile "vrijedan pomak" po pitanju ponovnog otvaranja pakistansko-avganistanske granice za snabdijevanje zapadne vojne alijanse u Afganistanu. Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai kratko su razgovarali sa predsjednikom Pakistana...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

NATO učvrstio planove za tranziciju u Avganistanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2012

NATO je okvirno dogovorio da bi avganistanske bezbednosne snage mogle da preuzmu kontrolu nad borbenim operacijama sledećeg leta, dok će zapadna vojna alijansa "polako dobiti pozadinsku ulogu".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Članice NATO-a jednoglasne po pitanju povlačenja iz Avganistana - Barak Obama

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2012

22.05.2012. - Članice NATO-a imaju zajednički stav po povodu plana predaje avganistanskim vlastima odgovornosti za bezbednost u zemlji. Ovo je izjavio američki predsednik Barak Obama na zatvaranju samita NATO-a u Čikagu...Do predaje rukovođenja vojnim operacijama treba da dođe do sredine 2014....

Nastavak na Vostok.rs...

Samit NATO-a: optimistička strategija

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2012, 00:48

22.05.2012. -..Severnoatlantska alijansa ne krije zadovoljstvo od samita proteklog u Čikagu. I naziva ga mal te ne istorijskim. Kao prvo, on je najmasovniji. Kao drugo, utisak ostavlja sama razmera odluka koje su na njemu bile donete. Učesnici samita su izjavili da je završena prva faza stvaranja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.