Miler: Katoličkoj crkvi preti raskol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miler: Katoličkoj crkvi preti raskol

Katoličkoj crkvi preti raskol kao u doba Martina Lutera 1517, ali sada na pitanjima braka i polnosti, upozorio je kardinal Gerhard Ludvig Miler (Gerhard Ludwig Müller), prefekt uticajne vatikanske kurijalne Kongregacije za nauku vere.

Govoreći u Regensburgu o gotovo redovnoj temi Biskupskog sinoda posvećenog porodici, kardinal Miler je bio veoma kritički nastrojen prema biskupima svoje matične države Nemačke.

On, naime, smatra da oni pokušavaju da preuzmu vodeću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogu u etičkom određenju porodice i braka, dok njihova gledišta u Nemačkoj izazivaju masovno istupanje iz Katoličke crkve.

"Ne smemo se zavarati kad je posredi sakramentalna narav ženidbe, njena nerazrešivost, njena otvorenost deci, te temeljna komplementarnost dva pola. Pastoralna pomoć mora imati u vidu večno spasenje. Ne treba Objavu prilagoditi svetu, nego zadobiti svet za Boga", poručio je kardinal Miler, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Posebno je, kako se navodi, ogorčen što one "koji su verni crkvenoj nauci ocrnjuju" da se protive Papi, kao da Papa i svi biskupi koji su u zajedništvu s njime "nisu svedoci objavljene Istine".

Miler smatra da je u toj dilemi moguća podela Crkve, kao i 1517. godine, u doba kada je Martin Luter svojim tezama započeo reformu, dovršenu izdvajanjem protestanata iz Katoličke crkve.

Usput, navodi list, Sveta Stolica je prošlog meseca iznela pozitivan stav o odluci rimskog opštinskog veća, da se jednom trgu u Rimu ovog meseca da ime Martina Lutera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Katoličkoj crkvi preti raskol"

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2015

Katoličkoj crkvi preti raskol kao u doba Martina Lutera 1517. godine, ali sada na pitanjima braka i polnosti, upozorio je kardinal Gerhard Ludvig Miler, prefekt uticajne vatikanske kurijalne Kongregacije za nauku vere...Govoreći u Regensburgu o gotovo redovnoj temi Biskupskog sinoda posvećenog porodici,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.