Makedonija: Odloženo suđenje lideru opozicije za pokušaj državnog udara

Izvor: Blic, 05.Avg.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Odloženo suđenje lideru opozicije za pokušaj državnog udara

Sud u Skoplju odložio je za 7. septembar početak suđenja za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, budući da se osumnjičeni lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev nije pojavio u sudnici.

Zaev je uredno primio poziv, ali je ranije izjavio da ne priznaje sud i da neće prisustvovati zakazanim ročištima.

Advokati odbrane zatražili su da se suđenje odloži na duži rok, jer je postignut politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovor da slučaj vodi specijalni tužilac.

Prema navodima optužnice, lider opozicije Zoran Zaev ucenjivao je premijera Nikolu Gruevskog tajnim materijalima, tražeći od njega da podnese ostavku i da bude formirana tehnička vlada koja bi organizovala prevremene izbore.

Osim Zaeva, za takozvanu aferu "Puč" optuženi su bivši šef makedonske tajne policije Zoran Veruševski, njegova supruga Sonja Veruševska, Đorđi Lazarevski i Branko Palifarov.

Desetak dana nakon što je makedonski MUP podneo krivičnu prijavu za aferu "Puč", Zaev je počeo da objavljuje dokumentovane tvrdnje da je Gruevski preko Direkcije za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.

U međuvremenu su lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje međunarodne zajednice, pre svega evrokomesara za politiku susedstva i proširenje Johanesa Hana, postigli dogovor o prevazilaženju krize i organizovanju prevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.