Lideri „velike trojke“ privrženi jačanju partnerstva

Izvor: S media, 19.Okt.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri „velike trojke“ privrženi jačanju partnerstva

Lideri Francuske, Rusije i Nemačke izrazili su danas u zajedničkoj izjavi posle susreta u Dovilu privrženost jačanju strateškog partnerstva Rusije i Evropske unije i izrazili podršku pregovorima koji se vode radi zaključivanja novog dugoročnog sporazuma o saradnji Moskve i Brisela, prenele su novinske agencije.

Nikola Sarkozi, Dmitrij Medvedev i Angela Merkel pozitivno su ocenili susret >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u francuskom gradu Dovilu i izrazili nameru da i dalje razvijaju ovakav format trilateralnih pregovora, prenela je ruska agencija Itar-Tas s.

Ruski predsednik je na zajedničkoj konferencij za novinare rekao da je susret bio veoma koristan.

„Razmotrili smo medjunarodna pitanja, regionalne probleme, Bliski istok, razgovarali o Iranu i Evropi. Na veoma mnoge probleme gledamo isto“, rekao je Medvedev.

Francuski predsednik i domaćin susreta kazao je, takodje, da „o nizu pitanja Rusija, Nemačka i Francuska imaju slične, veoma bliske pozicije.

„Imamo zajedničku težnju da zajedno napredujemo“, rekao je Sarkozi, ističući da Francuska i Rusija mnogo zavise uzajemno na ekonomskom planu i da se i u pitanjima bezbednosti obe zemlje suočavaju sa istim pretanjama.

„Živimo u novom svetu, svetu prijateljstva Rusije i Evrope“, rekao je predsednik Francuske.

Medvedev je u Dovilu najavio da će Moskva dati odgovor o mogućem priključenju globalnom sistemu protivraketne odbrane, tek nakon ocene detalja predloga Severnoatlantskog saveza (NATO).

„Procenjujemo taj predlog“, rekao je Medvedev, dodajući da „NATO treba da shvati na kom planu vidi priključenje Rusije, šta ono donosi, u kom ključu može biti dostignut sporazum i kako raditi dalje“.

„Jedino polazeći od ocena tog predloga, možemo da damo odgovor", rekao je ruski predsednik.

Medvedev je, takodje, saopštio da će učestvovati na samitu Rusija-NATO 20. novembra u Lisabonu, na marginama samita NATO-a.

„Čini mi se da će to doprineti pronalaženju kompromisa i u celini razvoju dijaloga izmedju Rusije i Severnoatlantskog saveza“, rekao je Medvedev.

Nemački kancelar je rekla da novi sporazum o partnerstvu Rusije i EU treba da bude potpisan u skorije vreme.

„Potrebno je da ubrzamo pregovore o zaključenju tog sporazuma“, rekla je Merkelova, koja je pozdravila najavu učešća Medvedeva na samitu NATO-a u Lisabonu i istakla važnost dostizanja „potrebnog nivoa" u odnosima Rusije i Alijanse.

Prema njenim rečima, „potrebno je fazno formirati arhitekturu bezbednosti, koja će omogućiti reagovanje na konflikte“.

Uoči samita Grupe 20 u Južnoj Koreji, Merkelova je kazala da je potrebno nastaviti sa naporima u gradjenju jedinstvene svetske finansijske strukture, a rekla je i da je Evropi potreban mehanizam koji je u stanju da stabilizuje evro u dugoročnoj perspektivi.

Lideri tri zemlje su u Dovilu izrazili odlučnost da se kreću ka ukidanju viza izmedju Rusije i EU, navodeći, medjutim, da je za to potrebno vreme.

„Pitanje viza je veoma važno za Rusiju a Nemačka i Francuska gledaju na Rusiju kao na prijateljsku zemlju“, rekao je Sarkozi, dodajući daje potrebno „još približavanja pozicija“ o tom pitanju.

Predsednik Francuske je procenio da će „za 10-15 godina biti formirano zajedničko ekonomsko prostranstvo koje objedinjuje Evropu i Rusiju, bez viza, sa zajedničkom bezbednosnom koncepcijom“.

„Mi znamo da je to za Rusiju važna tema, ali treba da se krećemo etapno“, rekla je i nemački kancelar.

„Francuska, Nemačka i Rusija podržavaju stratešku viziju zajedničkog prostranstva, zasnovanog na vrednostima demokratije, vladavine zakona i osiguranja slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala", ističe se u zajedničkoj izjavi.

Takodje se izražava nada da će već na predstojećem samitu Rusija-EU u decembru u Briselu „biti dostignut napredak u zajedničkim potezima putem ka bezviznom režimu“, prenela je ruska novinska agencija.

Rusko-nemačko-francuske konsultacije lidera započete su marta 1998. godine na neformalnom susretu u Moskvi, ali su poslednji put održane pre pet godina.

Merkelova je predložila da Nemačka bude zemlja u kojoj će se sledeći put održati ovakav susret.

(Tanjug, FOTO:i t a r-t a s s)
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Moskva

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljeni razgovori Njemačke, Francuske I Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2010

Razgovori lidera Francuske,Njemačke i Rusije, Nikole Sarkozija, Angele Merkel i Dmitrija Medvedeva u francuskom gradu Dovilu posvećeni su viznom režimu i ekonomiji, saošteno je danas iz Sarkozijevog kabineta. Dvodnevni samit je počeo u ponedjeljak u tom ljetovalištu u Normandiji, a dio je priprema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Trojka" podržava direktne pregovore Izraela i Palestinaca

Izvor: Blic, 19.Okt.2010

Lideri Rusije, Francuske i Nemačke podržali su danas na susretu u francuskom gradu Dovilu direktne pregovore između Izraela i Palestinaca i izrazili spremnost da pomognu u tom procesu..."Što se tiče Bliskog istoka, tri zemlje podržavaju direktne pregovore izmedju Izraelaca i Palestinaca i pozivaju...

Nastavak na Blic...

Francuska, Rusija i Njemačka pozvali Iran da ispunjava zahtjeve Vijeća sigurnosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2010

Čelnici Francuske, Rusije i Njemačke pozvali su u zajedničkom saopćenju Iran da ispunjava zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ističući da vrata dijaloga ostaju otvorena kako bi se pronašlo sporazumno rješenje iranskoga nuklearnog pitanja. Predsjednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.