Lider Hamasa: Ovo nije kraj

Izvor: Press, 28.Avg.2014, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider Hamasa: Ovo nije kraj

"Ovo nije kraj. To je samo prekretnica u postizanju našeg cilja. Znamo da je Izrael jak i da ima pomoć međunarodne zajednice. Mi ne ograničavamo naše snove i ne pravimo kompromise u odnosu na naše zahteve", rekao je Mašal na konferenciji za novinare u glavnom gradu Katara, gde živi u izgnanstvu.
On je, takođe, rekao da odbacuje svaki zahtev Izraela da se Hamas razoruža.
"Oružje otpora je sveto i nećemo prihvatiti da to bude na dnevnom redu budućih pregovora s Izraelom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << istakao je Mašal, kako je preneo AFP.
Izrael je neprestano povezivao obnovu pojasa Gaze, koja je pretrpela veliko razaranje tokom 50 dana rata s demilitarizacijom te palestinske teritorije.

Mašal je ocenio da izraelska opsada Gaze nije uspela i da je rat bio nametnut Hamasu. On je takođe rekao da je obnova Gaze dužnost vlade nacionalnog jedinstva i slobodnog sveta. Istakao je da Palestinci neće odustati od zahteva da se ukine blokada i otvori aerodrom i luka u Gazi.
Palestinska strana takođe neće odustati od zahteva za oslobađanjem zatvorenika.
"Pozivam Egipat da otvori granicu Rafa kao bratski gest," rekao je Mašal, aludirajući na činjenicu da je Gaza i pod blokadom te susedne zemlje, a ne samo Izraela. "Otpor je trijumfovao u Gazi. Svaki Palestinac u Gazi i svaki Palestinac u svetu su partneri u toj pobedi", istakao je vođa Hamasa, najavivši kompenzacije za stanovnike koji su izgubili imovinu i odgovarajući tretman za ranjenike.
Neograničeni prekid vatre u sukobu započetom 8. jula stupio je na snagu u utorak uveče. U tom najkrvavijem sukobu od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od rivalskog Fataha, poginulo je više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca, a oko 11.000 je ranjeno i 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.