Libija: Pobunjeničke snage povukle se iz Bani Valida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2011, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Pobunjeničke snage povukle se iz Bani Valida

BANI VALID -

Kolone libijskih pobunjenika i vozila haotično se povlače večeras iz Bani Valida nakon višečasovne borbe.

Snage koje podržavaju bivšeg lidera Moamera Gadafija nastavljaju da granatiraju njihove položaje u gradu i oko njega, ispričali su Rojtersu očevici.

"Dobili smo naredbu da se povučemo. Pogodilo nas je dosta granata. Vratićemo se kasnije", rekao je Rojtersu jedan od boraca Nacionalnog prelaznog saveta, bežeći sa linije fronta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Moramo da se reorganizujemo, da napravimo rezerve municije a onda ćemo čekati na naredbu da se vratimo nazad", kazao je jedan drugi borac.

Snage novih libijskih vlasti ušle su ranije danas u Bani Valid, jedno od poslednjih utvrđenja snaga Moamera Gadafija, dan pošto su zauzele njegov rodni grad Sirt.

Snage novih libijskih vlasti bile su danas u Bani Valid, jedno od poslednjih utvrđenja snaga Moamera Gadafija, dan pošto su zauzele njegov rodni grad Sirt, gde se sada spremaju za konačnu bitku.

"Dobili smo naredbe komandanata i danas idemo ka Bani Validu sa različitih lokacija", izjavio je jedan borac za Rojters, na položaju u blizini ovog grada, koji se nalazi na oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Prelazna vlada je preuzela ovu akciju pošto su Gadafijevi borci izveli raketni napad na njihov položaj u jednoj fabrici, koja se koristi i kako poljska bolnica, javljaju agencije.

Snage novih libijskih vlasti kažu da u ovom području imaju oko 1.000 boraca i da neće koristiti teško naoružanje kako ne bi naudili civilima.

Istovremeno, snage Nacionalnog prelaznog saveta regrupišu se u području zapadno od priobalnog grada Sirta u koji su juče ušle, i pripremaju se za konačnu bitku sa Gadafijevim snagama.

Snage novih libijskih vlasti ranije su saopštile da su u borbi za Sirt pretrpele velike gubitke i da je, prema prvim informacijama, u sukobima poginulo 11 njihovih boraca, a povređeno 34.

"Preliminarna statistika je 11 mučenika (ubijenih) i 34 ranjenih", saopšteno je iz (pobunjeničkog) Vojnog saveta sa sedištem u Misrati i dodao da je zarobljeno 40 boraca Gadafijevih snaga, prenela je agencija.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da su borci libijske prelazne vlasti ušli u predgrađa Sirta i da su razbili odbranu na jugu i zapadu grada, na oko osam kilometara od centra, mada su naišli na žestok otpor i povlačenje.

Portparol Nacionalnog prelaznog saveta izjavio je za BBC da su borci bili primorani da se povuku na oko dva kilometra radi uklanjanja žrtava po njihovom upadu u okolne oblastima Sirta, gde su prijavljene sukobi sa snajperistima postavljneim na visokim zgradama i sa elitnim jedinicama pro-Gadafi vojnika.

Portparol Vojnog saveta Fati Bašaga naveo je da su borci lojalni novoj libijskoj vlasti ušli su Sirt juče sa tri strane, gde ih je sačekao žestoki otpor Gadafijevih snaga, jednom od poslednjih uporišta snaga bivše libijske vlasti.

"Još uvek ima otpora, ali naši boraci moćiće da ga nadvladaju", tvrdi Bašaga.

Bašaga je naveo da Gadafijeve snage pucanju na borce nove libijske vlasti sa 40 i 43 milimetarskih minobacača i sve vrste drugog oružja, ali da su oni (borci lojalni novoj libijskoj vlasti) ušli u Sirt sa više od 900 oklopnih vozila sa ciljem da "oslobade grad i podignu bajrak nezavisnosti", prenosi francuska agencija AFP.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bani Valid: Povukli se borci Nacionalnog prijelaznog vijeća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2011

Kolone boraca libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća danas su se povukle iz pustinjskog grada Bani Valida pod snažnom vatrom snaga Muamera Gadafija. "Dobili smo naređenje da se povučemo. Pogodilo nas je mnogo raketa. Vratićemo se kasnije", rekao je jedan borac Reutersovom izvještaču na licu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pobunjeničke snage se povukle iz Bani Valida

Izvor: Politika, 16.Sep.2011

BANI VALID – Kolone libijskih pobunjenika i vozila haotično se povlače večeras iz Bani Valida nakon višečasovne borbe...Snage koje podržavaju bivšeg lidera Moamera Gadafija nastavljaju da granatiraju njihove položaje u gradu i oko njega, ispričali su Rojtersu očevici...„Dobili smo naredbu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.