Keri: Uskoro odluka o ulozi Turske

Izvor: VOA, 08.Okt.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Uskoro odluka o ulozi Turske

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da se strategija koalicije protiv Islamske države “menja”, s obzirom na to da će narednih sati ili dana biti donete odluke o ulozi Turske i drugih zemalja.

Državni sekretar Džon Keri razgovarao je danas sa britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom, koji je poručio da se ne može isključiti određena uloga Britanije u Siriji, ali da bi za preduzimanje takvog poteza bilo potrebno odobrenje parlamenta.

Odogavarjući >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na pitanje o američkoj pomoći Kurdima koji se bore protiv pripadnika Islamske države u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju, Keri je podsjetio da su američki avioni izveli vazdušne napade na ekstremiste ove nedelje. Američki zvaničnik je međutim naglasio da su napadi samo dio većeg plana.

"Riječ je o strukturi koja svakodnevno evoluira  i ne uzimajući u obzir krizu u Kobaniju, naše originalne mete bili su komandni i kontrolni centri i infrastruktura. Pokušavamo da onemogućimo ISIL da vodi ovaj rat, ne samo u Kobaniju, već i u ostalim djelovima Sirije i u Iraku.”

Keri je naglasio da general Džon Alen, koji koordiniše međunarodne napore protiv Islamske države, putuje u Tursku gdje će sa liderima te zemlje razgovarati o njihovoj ulozi u borbi protiv te terorističke organizacije.

Dok ekstremisti nastavljaju ofanzivu na Kobani, uprkos vazdušnim udarima koalicionih snaga, turske snage nadziru situaciju s druge strane granice, bez ispaljenog hica.

Za mnoge Kurde u Turskoj i njihove pristalice, oklijevanje Ankare da interveniše je neprihvatljivo i njihovo nezadovoljstvo sada prerasta u nasilje. Građani širom zemlje se naoružavaju, zahtijevajući od svoje vlade da učini više da bi spasila Kobani.

U žestokim sukobima poginulo je najmanje 18 osoba, od čega osmoro u Dijarbakiru tokom okršaja prokurdskih demonstranata i policije. U tom području uveden je policijski čas, dok turska vlada pokušava da ponađe način da ublaži tenzije u regionu, a da istovremeno ne bude uvučena u sirijski građanski rat i ne postane meta Islamske države.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Keri: Napredovanje IS u Kobaneu tragedija

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Okt.2014, 18:50

BOSTON - Napredovanje Islamske države u pograničnom sirijskom gradu Kobaneu je tragedija, ali neće odvratiti Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike od dugoročne strategije za region, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri..."Kobane je tragedija jer pokazuje zlo ISIS-a (Islamske...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.