Kasom od Moskve do Pariza

Izvor: Vostok.rs, 07.Jan.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasom od Moskve do Pariza

07.01.2012. -

Konjički pohod od Moskve do Pariza će sprovesti ruski Kozaci 2012. godine u čast 200. godišnjice pobede Rusije u Otadžbinskom ratu 1812. godine. Međutim, to neće biti marš pobednika. Pohod je posvećen sećanju na pale ruske i francuske vojnike, kao i pozvan da popularizuje kod savremenika donsku rasu konja.

Donski konji su postali slavni zahvaljujući Kozacima, koji su pomogli 1812. godine da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se oteraju iz Rusije Napoleonove snage. Okretni i istrajni, oni su bili bez premca u napadima i gonjenju protivnika, u izviđanju, - ispičao je konjar, zamenik predsednika komiteta pohoda Moska-Pariz Pavel Moščalkov.

Prema priznanju Napoleona, ataman Matvej Platov je sa svojim kozačkim korpusom uništio čitavu njegovu konjicu, artiljeriju i komoru. Oni su stvarali čuda na donskim konjima. To je jedina konjica koja je stigla u Pariz i vratila se na svojim konjima. Sve ostale konjske jedinice su nekoliko puta menjali konje, jer evropski konji nisu izdržavali duže prelaze.

U 19. veku donski Kozaci su bili poznati po jahačkim majstorijama. Oni su začudili Evropljane brzim jahanjem na kratkim stremenima (taj je stil u Zapadnoj Evropi bio uobičajen znatno kasnije).

Francuski general Moran je pisao da Kozaci odmah postižu pun galop i isto tako se za tren oka zaustave. Konji su slični ljudima u toj veštini, čini se da su oni delovi njihovih tela.

Danas je broj grla donkih konja u Rusiji mnogo manji – oko 200 u odnosu na 60 hiljada u vojsci atamana Platova. Manje je i pravih majstora džigitovke. Zato su pripreme za pohod Moska-Pariz trajale skoro godinu dana, - saopštio je jedan od organizatora tog projekta, predsednik Opšteruskog dobrotvornog društvenog fonda preporoda istorijskih vrednosti «Dobro Rusije» Aleksandar Bukovski.

Glavni princip selekcije učesnika je vladanje konjima, jer je dužina puta ogromna, praktično 4 hiljade kilometara. Jahači moraju da budu dobri konjanici da bi savladali tu maršrutu. Što se tiče vremena održavanja pohoda, mislim da je reč o 2-3 meseca, zavisno od toga, koji deo maršruta će nam dozvoliti da jašemo, a koji da se vozimo transportom zajedno s konjima. Ipak se Evropa promenila za 200 godina, nemoguće je jahati čitavom tom trasom. Međutim, želimo da maksimalno ponovimo istorijski pohod, što više kilometara da jašemo.

Planira se da će Kozaci ići kroz teritoriju Rusije, Belorusije, Poljske, Litvanije, Nemačke i Francuske. Za strane države je od strane MIP bila organizovana promocija tog projekta. Za sada nisu odgovorili samo Poljaci. Svi ostali su odobrili projekat, te su spremni da pruže organizatorima raznovrsnu pomoć.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski Kozaci na pohodu od Moskve do Pariza

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jan.2012, 14:51

MOSKVA - Povodom obeležavanja 200 godina od pobede ruske vojske u Napoleonovim ratovima 1812. godine a u znak sećanja na pale ruske i francuske vojnike Kozaci organizuju konjički pohod od Moskve do Pariza

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.