Karter: SAD pojačale vojnu saradnju s zemljama Persijskog zaliva

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karter: SAD pojačale vojnu saradnju s zemljama Persijskog zaliva

Sjedinjene Američke Države pojačale su poslednjih godinu dana vojnu saradnju sa zemljama Persijskog zaliva koje su zabrinute zbog pretnje Irana, rekao je danas u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, američki ministar odbrane Ešton Karter.

"Poslednjih godinu dana napravili smo značajan napredak" u raznim oblastima saradnje zacrtanim na samitu u Kemp Dejvidu u SAD, u maju 2015. godine, rekao je Karter.

Karter je govorio na konferenciji za novinare posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa svojim kolegama iz zalivskih zemalja, i dan uoči samita u Rijadu kome će prisustvovati američki predsednik Barak Obama i lideri šest zalivskih monarhija, članica Saveta za zalivsku saradnju - Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i Omana.

Sunitske zalivske zemlje nezadovoljne su zbog nekoliko odluka Obamine vlade, od odbijanja da intervenišu u Siriji protiv režima Bašara al Asada do nuklearnih pregovora s Iranom, njihovom velikim šiiskim rivalom.

Međutim jačanje vojne saradnje koju je Vašington predložio pre godinu dana da smiri države koje strahuju od iranske pretnje sada daje rezultate, rekao je šef Pentagona.

SAD su odobrile prodaju vojne opreme u vrednosti višoj od 33 milijarde dolara zalivskim zemljama, rekao je Karter i dodao da se povećao broj zajedničkih patrola ratnih brodova, kao i broj zajedničkih vojnih vežbi.

Dve strane rade na zajedničkom projektu vazdušne odbrane za šest zemalja Zaliva, rekao je on.

Karter je dodao da specijalne američke snage i specijalne snage zalivskih zemalja rade zajedno blliskije nego ikad, uključujući i u ratnim zonama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Obama sa liderima zemalja Persijskog zaliva o IDIL-u

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2016, 09:09

Američki predsednik Barak Obama sastao se danas u Rijadu s liderima šest monarhija Persijskog zaliva, a glavna tema sastanka biće pojačana saradnja u borbi protiv militantne organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL), saopšteno je iz Bele Kuće...Obama  s liderima Saudijske Arabije,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.