Kacin: Srbija je klučna za integraciju zapadnog Balkana u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Srbija je klučna za integraciju zapadnog Balkana u EU

LJUBLJANA - Član Evropskog parlamenta i izvestilac tog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas, govoreći o izgledima zemalja zapadnog Balkana da uđu u EU, između ostalog, da Srbija značajno utiče na ceo integracioni proces.

"Srbija je pokretač, inicijator i katalizator na putu ka EU, ali može da bude i prepreka i kočnica", rekao je Kacin na konferenciji za štampu koju je organizovao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
To ne znači da je bilo koja zemlja talac Srbije, već da će se napredak Srbije pozitivno direktno odraziti na političku klimu u ostalim zemljama, prenela je nacionalna agencija STA.

Taj napredak je vidljiv, smatra Kacin, ali će se najviše osetiti posle ukidanja viza za srpske državljane, što bi trebalo da bude urađeno do kraja godine.

Govoreći o Crnoj Gori i Albaniji, koje su već podnele svoju molbu za članstvo u EU, on je istakao da mogu do očekuju od EU fer i realan odnos, ali da ne mogu da dobiju status kandidata za članstvo dok Irska ne bude ponovo glasala o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma.

Za Bosnu i Hercegovinu Kacin je ocenio da u mnogim oblastima kasni i da sama sebe blokira, zbog čega joj je potrebna pomoć Evrope i SAD.

Povodom Kosova, za koga je Kacin rekao da "jeste, a i nije zemlja", uočljiva je sve veća saradnja, takođe i kada je u pitanju srpsko stanovništvo.

Istakao je u tom kontekstu da je učešće u upravljanju zemljom jedini način koji garantuje punu integraciju ne samo kosovskih Srba, već i drugih manjina.

Hrvatska, koju slovenačka novinska agencija opisuje kao najozbiljnijeg kandidata za ulazak u Uniju, ima još puno problema, od kojih je glavni granični spor sa Slovenijom, kazao je Kacin.

Kacin je tu istakao da se ne slaže sa ocenom da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU. Dodao je da se Hrvatska može odmah deblokirati. Potrebno je samo da povuče iz dokumentacije o članstvu dokumenta koja prejudiciraju, prema mišljenju Ljubljane, rešavanje tog hrvatsko-slovenačkog spora.

Na kraju je Kacin konstatovao da se Makedonija nalazi u najtežem položaju od zemalja u regionu zato što još nije rešila spor sa Grčkom oko svog imena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Srbija ključna za prijem zapadnog Balkana u EU

Izvor: Blic, 07.Maj.2009

Član Evropskog parlamenta i izvestilac tog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas, govoreći o izgledima zemalja zapadnog Balkana da uđu u EU, između ostalog, da Srbija značajno utiče na ceo integracioni proces. .."Srbija je pokretač, inicijator i katalizator na putu ka EU, ali može...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.