Jubilej Njujork tajmsa

Izvor: RTS, 18.Sep.2011, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej "Njujork tajmsa"

Jedan od najuglednijih i najuticajnijih listova u svetu, "Njujork tajms", obeležava 160 godina rada. Ovaj jubilej "Siva dama" dočekuje sa 106 Pulicerovih nagrada, vrhunskim novinarskim imenima i tekstovima koji su ušli u istoriju novinarstva.

"Njujork tajms", jedan od najuglednijih američkih listova, puni 160 godina, koje dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi.

Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tome što je tiraž dnevnog izdanja 2009. godine prvi put pao ispod milion primeraka, i broji oko 900.000 primeraka dnevno, odnosno 1.350.000 za nedeljno izdanje, njegov veb-sajt je najposećeniji među američkim dnevnicima.

"Sivu damu", kako je nadimak "Tajmsa", najčešće smatraju liberalnim glasilom, ili barem naklonjenim liberalnim idejama.

Novinari "Tajmsa" osvojili su 106 Pulicerovih nagrada, što je rekord. Jedna od najpoznatijih priča koja je nagrađena tim prestižnim priznanjem je feljton "Papiri Pentagona" iz 1971. godine.

Tada je list došao u posed tajnih dokumenata ministarstva odbrane sa detaljima političkog i vojnog angažmana SAD u Vijetnamu, koja između ostalog pokazuju da je američka vlada, suprotno javnim izjavama, planirano širila ratni angažman u jugoistočnoj Aziji.

Pošto je list odbio zahtev administracije u Vašingtonu da obustavi objavljivanje feljtona, dobio je i sudsku zabranu, ali je zatim Vrhovni sud presudio u korist "Tajmsa".

To se, u istoriji novinarstva, smatra važnom pobedom slobode govora. Tekstovi koje su objavljivali novinari "Tajmsa" povećali su nepoverenje u federalnu vladu, ali su i pridobili poverenje čitalaca kao list visokog kredibiliteta.

Vlasnik lista je kompanija "Njujork tajms", na čelu sa Arturom Oks Salcbergerom, iz porodice koja je bila vlasnik lista od 1986.

Kad je osnovan bio je blizak republikancima, da bi već krajem 19. veka postao politički nezavisan.

Cena primerka bila je jedan cent na početku izlaženja, da bi sada dnevno izdanje bilo dva dolara, a nedeljom pet dolara. "Tajms" je jedan je od poslednjih američkih dnevnika koji prešao na fotografije u boji - tek 1997. godine.

Kao tradicionalno najjači medij u Njuorku, "Tajms" je sedište 1904. godine smestio na Brodvej, kod Sedme avenije. Taj kraj je od tada postao poznat kao Tajms skver.

Od tada datira novogodišnji "Tajmsov" ritual, gde se u minut pred ponož sa vrha zgrade spušta sjajna kugla, čiji dolazak u podnožje označava početak Nove godine. Više od sto godina kasnije, tom događaju prisustvuje million ljudi, a direktan prenos prate milioni gledalaca širom Sjedinjenih Država.

"Tajms" je prvi uveo i objavljivanje kratkih vesti na "pokretnoj traci" na zidu zgrade, što i danas postoji, iako kompanija "Njujork tajms" više nije za to zadužena.

Zbog potreba proširenja poslovnog prostora, 2007. godine je dovršeno

potpuno preseljenje kancelarija Tajmsa u novu zgradu na Osmoj aveniji, tri

bloka dalje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork tajms - 160 godina "sive dame"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2011

NJUJORK -..Njujork tajms, jedan od najuglednijih američkih listova, puni 160 godina, koje dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi...Uprkos tome što je tiraž dnevnog izdanja 2009. godine prvi put pao ispod milion primeraka, i sada je nešto iznad 900.000 primeraka dnevno,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Njujork tajms - 160 godina 'sive dame'

Izvor: Šumadija Press, 18.Sep.2011

Njujork tajms, jedan od najuglednijih američkih listova, danas puni 160 godina, koje dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.