Izvor: B92, 20.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaz između bogatih i siromašnih

Vašington -- Jaz u prirastu stanovništva između bogatih i siromašnih zemalja se povećava, upozoravaju demografski stručnjaci.

Prema procenama vašingtonskog Referentnog biroa za stanovništvo, do 2050. godine u manje razvijenim zemljama živeće 86 odsto svetske populacije, prema sadašnja 82 odsto. Od sadašnjih 6,7 milijardi stanovnika zemlje, 5,5 milijardi živi u manje razvijenim, a 1,2 milijarde u razvijenijim regionima, prenosi DPA.

Među zemljama čije će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se stanovništvo smanjiti do 2050. su Japan, Rusija, Nemačka, Portugalija i Španija, a najveći procenat rasta stanovništva beležiće afričke zemlje - Uganda (263 odsto), Niger (261 odsto) i Burundi (220 procenata).

Najveće procentualno smanjenje stanovništva predviđa se za Bugarsku (- 35 odsto), Svazilend (- 33 odsto) i Gruziju (- 28 odsto).

Biro predviđa da će do 2050. Indija sa 1,8 milijardi stanovnika preteći Kinu na mestu najmnogoljudnije zemlje sveta, budući da će sredinom veka Kina imati 1,4 milijarde stanovnika.

Za razliku od većine drugih razvijenih zemalja, SAD će beležiti kontinuirani rast stanovništva. Do 2050. godine trebalo bi da bude 44 odsto više Amerikanaca nego danas.

Ova zemlja će tada, sa populacijom prognoziranom na 438 miliona ljudi, biti treća najmnogoljudnija zemlja sveta.

S druge strane Atlantika, Fondacija za stanovnoištvo sveta (DSW), organizacija za pomoć zremljama u razvoju čije je sedište u Hanoveru, upozorava da broj stanovnika Zemlje raste munjevitom brzinom i da bi već 2025. mogao da se poveća sa sadašnjih 6,7 na preko osam milijardi.

Broj stanovnika planete svake godine povećava se za 80 miliona i to gotovo isključivo u zemljama u razvoju, napominje DSW, ilustrujući to predviđanjem da će stanovništvo Afrike do sredine ovog veka da se poveća sa sadašnje jedne, na dve milijarde.

Direktorka DSW Renate Bar upozorava da će munjevit rast populacije u nekim oblastima ugroziti osnovnu snabdevenost građana hranom i pitkom vodom.

Barova napominje da se već sada sa ovim problemima suočava svaki drugi Etiopljanin i postavlja pitanje šta će biti s Etiopljanima kad ih 2050. bude dvostruko više.

Direktorka DSW se zalaže za intenzivnije kampanje popularisanja planiranja porodice među stanovništvom zemalja u razvoju. "Prvoklasni je skandal da u Africi svega dve od deset udatih žena imaju pristup sredstvima za kontracepciju", kaže Barova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demografska eksplozija siromašnog sveta

Izvor: RTS, 20.Avg.2008

Do 2025. godine na planeti će biti više od 8 milijardi stanovnika. Osamdeset šest odsto će živeti u siromašnim zemljama. .Jaz u prirastu stanovništva između bogatih i siromašnih zemalja se povećava, jer porodice u nerazvijenim zemljama imaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.