Izrael tajno pregovara sa Turskom

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2010, 04:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael tajno pregovara sa Turskom

Ministar trgovine i industrije Izraela Benjamin Ben-Elijezer, izaslanik premijera Benjamina Netanjahua, razgovarao je u tajnosti sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom o popravljanju odnosa dve zemlje.

Odnosi dve zemlje pogoršani su posle prošlomesečnog krvavog prepada izraelskih komandosa na humanitarnu flotilu, javili su izraelski i turski mediji.

Dvojica zvaničnika dogovorila su se da nastave razgovore, koji su, prema navodima turske stanice "NTV >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njuz", vođeni u Briselu, ali mesto i vreme na kojem će oni biti održani nisu poznati, prenela je agencija Rojters.

"Ministar Ben-Elizijer obavestio je premijera (Netanijahua) o ponudi turskog predstavnika za održavanje nezvaničnog sastanka. Premijer nije sprečio održavanje takvog sastanka, s obzirom da su tokom poslednjih sedmica postojale brojne inicijative za uspostavljanje kontakta sa Turskom", saopštio je Netanijahuov kabinet posle izveštaja medija.

Izraelska televizija "Kanal 2" nije precizirala mesto na kojem je održan današnji sastanak, ali je navela da se Ben-Elezijer na putovanje ka nepoznatoj lokaciji uputio preko Ciriha.

Portparolka ambasade Turske u Tel Avivu kazala je da nema saznanja o takvom sastanku, koji bi mogao da bude znak postepenog otopljavanja odnosa Ankare i Tel Aviva, zategnutih nakon što su izraelski specijalci 31. maja ubili devetoro Turaka na brodu koji je nosio pomoć pojasu Gaze.

Izrael je, posle kritika zapadnih zemalja, uključujući i one iz redova njegovog najvećeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, olakšao blokadu Gaze, u kojoj živi oko 1,5 miliona Palestinaca, ali je zabrana prilaska priobalnoj teritoriji ostala na snazi.

Izraelski vojnici usmrtili su 5. juna devet aktivista prilikom zauzimanja jednog turskoj broda koji je nosio pomoć u Pojas Gaze.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potvrđen tajni susret turskih i izraelskih zvaničnika

Izvor: Blic, 01.Jul.2010

U Ankari je danas potvrđeno da su zvaničnici Turske i Izraela u Briselu razgovarali o najnovijim nesporazumima koji su ozbiljno poremetili odnose dve zemlje. Benjamin Ben-Elijezer i Ahmet Davutoglu.."Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu i izraelski ministar za industriju i trgovinu Benjamin Ben-Elijezer...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.