Potvrđen tajni susret turskih i izraelskih zvaničnika

Izvor: Blic, 01.Jul.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđen tajni susret turskih i izraelskih zvaničnika

U Ankari je danas potvrđeno da su zvaničnici Turske i Izraela u Briselu razgovarali o najnovijim nesporazumima koji su ozbiljno poremetili odnose dve zemlje. Benjamin Ben-Elijezer i Ahmet Davutoglu

"Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu i izraelski ministar za industriju i trgovinu Benjamin Ben-Elijezer sreli su se juče u Briselu "na predlog izralske strane", potvrdio je predstavnik MIP-a u Ankari, prenosi turska agencija Anadolija.

To je bio prvi susret zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve zemlje posle incidenta koji se 31. maja desio u istočnom Mediteranu, kada su izraelske snage bezbednosti na jednom brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima ubili osam turskih državljana i jednog Amerikanca turskog porekla.

"Dvojica ministara razgovarali su o odnosima dve zemlje i njihovoj budućnosti", uopšteno je istakao portparol.

On je samo potvrdio da je Davutoglu ponovo zatražio od Izraela da se izvini Turskoj, plati odštetu familijama poginulih i ranjenih i da pristane da međunardna komisija ispita taj incident, koji su osudile mnoge zemlje u svetu.

Nezvanično se tvrdi da je postignut dogovor da se nastave kontakti.

Turska i Izrael su sve do skoro imali veoma razvijene odnose, koji su se sada našli na velikoj proveri. Ankara je povukla svog ambasadora iz Tel Aviva i "stavila na led" saradnju sa Izraelom u mnogim oblastima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.