Izrael planira kraj ofanzive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael planira kraj ofanzive

TEL AVIV - Izrael planira da okonča ofanzivu u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, pošto je postigao svoje ciljeve, najavio je danas jedan izraelski zvaničnik.

"Cilj je da se objavi, uz odobrenje vlade, suspendovanje vojnih aktivnosti jer su naši ciljevi postignuti", rekao je zvaničnik, koji je tražio da mu se ne pominje ime.

On je dodao da ne postoji nikakav dogovor s Hamasom, protiv čijih se ciljeva Izrael borio.

"Jasno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će ako Hamas puca na izraelske vojnike, ili ako se nastavi raketiranje Izraela, Izrael zadržati pravo da deluje", rekli su isti izvori.

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan u Bejrutu je ranije rekao da će se borba nastaviti do ukidanja blokade pojasa Gaze.

Jedan drugi izraelski zvaničnik je rekao da izraelska vlada očekuje da postigne dogovor s Egiptom o pojačanju bezbednosti duž granice te zemlje i pojasa Gaze.

Izrale traži da se na granicu vrate snage Palestinske uprave u kojoj dominira umereniji Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Međutim, hamasovci kontrolišu Gazu od juna 2007, kada su pobedili fatahovce.

Izrael planira najpre otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć a trajnije rešenje povezuje s napretkom u pregovorima za puštanje otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izraelski mediji najavili su još sinoć mogućnost jednostranog okončanja ofanzive, posle sastanka bezbednosnog kabineta večeras u 19:30 po lokalnom vremenu.

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert obratiće se naciji u 22 sata (21 po srednjoevropskom).

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gejt rekao je danas da njegova zemlja nije obavezana američko-izraelskom memorandumom da se zaustavi krijumčarenje oružja u pojas Gaze.

Memorandum su sinoć u Vašingtonu potpisali američki državni sekretar Kondoliza Rajas i njena izraelska koleginica Cipi Livni, u cilju da se nadgledaju putevi krijumčarenja oružja iz Irana u pojas Gaze, između ostalog u Persijskom zalivu, Sudanu i okolnim zemljama i na granici između Egipta i palestinske teritorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael planira da obustavi ofanzivu na Gazu

Izvor: Kurir, 17.Jan.2009

JERUSALIM, 17. januara 2009. (Beta-Rojters) - Izrael planira da obustavi tronedeljnu ofanzivu na pojas Gaze jer je postigao ciljeve, rekao je danas neimenovani viši izraelski zvaničnik. On je dodao da će posle sastanka kabineta, koji to treba da odobri, biti objavljena "obustava vojnih aktivnosti,...

Nastavak na Kurir...

Izrael planira da obustavi ofanzivu na Gazu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2009

Izrael planira da obustavi tronedeljnu ofanzivu na pojas Gaze jer je postigao ciljeve, rekao je danas neimenovani viši izraelski zvaničnik. On je dodao da će posle sastanka kabineta, koji to treba da odobri, biti objavljena "obustava vo ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izrael „postigao cilj“

Izvor: Glas javnosti, 18.Jan.2009, 07:37

Izrael planira da okonča ofanzivu u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, pošto je postigao svoje ciljeve, najavio je juče jedan izraelski zvaničnik, a očekuje se da se o tome izjasni izraelska vlada, prenosi Tanjug...„Cilj je da se objavi, uz odobrenje vlade, suspendovanje vojnih aktivnosti...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.