Izvor: RTS, 17.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael planira prekid vatre

Izraelski premijer Ehud Olmert objavio jednostrani prekid vatre u pojasu Gaze. Odluka stupa na snagu u ponoć. "Naši ciljevi su u potpunosti ispunjeni, i više od toga", rekao je izraelski premijer. Hamas saopštava da neće prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika u pojasu Gaze, navodeći da će nastaviti otpor.

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je da od subote u ponoć Izrael jednostrano proglašava prekid vatre u pojasu Gaze, navodeći da će izraelske trupe ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u toj palestinskoj oblasti i okolini.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je osudio napad na školu UN u Gazi u kojem su poginula dva dečaka.

"Najoštrije osuđujem ovaj gnusan napad", rekao je Ban Ki Mun novinarima u Bejrutu.

Zvanični UN rekli su da su u tenkovskoj vatri poginula dva dečaka koja su potražila zaklon u školi UN. Izraelska vojska je saopštila da proverava navode. Generalni sekretar UN je rekao i da bi, ako Izrael jednostrano proglasi prekid vatre u Gazi, to trebalo da prati vremenski rok za povlačenje izraelskih trupa iz pojasa Gaze.

Portparol britanskog premijera Gordona Brauna saopštio je da su Velika Britanija, Francuska i Nemačka ponudile da na Bliski istok upute ratne brodove koji bi nadgledali i sprečili krijumčarenje oružja u Pojas Gaze.

"Ova ponuda je sada na stolu. Jedna od ključnih prepreka za prekid vatre, pored raketnih napada, jeste i briga zbog krijumčarenja oružja", rekao je portparol premijera Britanije.

Portparol, međutim, nije obelodanio detalje eventualne misije ratnih brodova.

"U dva sata po lokalnom vremenu (ponoć po GMT), prekinućemo vatru, ali ćemo ostati raspoređeni u pojasu Gaze i okolini", izjavio je Olmert u Tel Avivu.

Međutim, Olmert je naglasio da će se izraelska vojska, "ako neprijatelji odluče da napadnu, osećati slobodnom da snažno odgovori".

Olmert je posle glasanja izraelske vlade o uspostavljanju prekida vatre rekao da je Izrael tokom 22-dnevne ofanzive u pojasu Gaze postigao svoje ciljeve, "i više od toga".

"Naši ciljevi, oni koje smo postavili kad smo započeli ofanzivu, u potpunosti su ispunjeni, i više od toga", rekao je izraelski premijer na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, palestinski radikalni pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze, pretrpeo je velike gubitke.

Od početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze, poginulo je više od 1.200, a ranjeno oko pet hiljada Palestinaca. Na izraelskoj strani ima znatno manje žrtava, 10 vojnika i tri civila.

Hamas ne prihvata prisustvo vojske

Nakon objave Izraela o prekidu vatre, palestinski radikalni pokret Hamas saopštio je da neće prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika u pojasu Gaze, navodeći da će nastaviti otpor. 

"Ni na koji način nećemo prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika na tlu Gaze, po bilo koju cenu. Hamas je još uvek prisutan, kao i hrabri otpor i njegov čvrst pravac", naveo je u saopštenju portparol Hamasa Favzi Barhum. 

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas, koji nema nadležnost u pojasu Gaze, izjavio je da izraelskom jednostranom proglašenju primirja treba da usledi formalni mirovni sporazum, kao i kraj opsade i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz pojasa Gaze.

Pogođena škola UN-a u Gazi

Ranije danas izraelske tenkovske granate ubile su šestoro Palestinaca u školi Ujedinjenih nacija na severu Pojasa, tvrde palestinski zvaničnici, dok iz izraelske vojske kažu da proveravaju takve izveštaje.

Palestinski izvori tvrde da su se oko škole u Bejt Lahiji kojom upravlja Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbeglicama, vodile žestoke borbe između izraelskih snaga i Hamasovaca.

Požar je zahvatio školu, koju je pogodila tenkovska granata. Među poginulima su jedna žena i dvojica dečaka. U školama pod upravom Ujedinjenih Nacija širom Pojasa Gaze, krije se oko 45 hiljada stanovnika.

Izraelska vojska, koja je saopštila da je tokom noći gađala oko 50 ciljeva Hamasa, navela je da ispituje navode o tom napadu.

Agencija za pomoć UN-a zatražila je istragu jutrošnjeg granatiranja škole. Portparol UN-a u Gazi, Kris Ginis osudio je izraelsko raketiranje škole, tvrdeće da je Izrael imao koordinate škole i da je znao da je korišćena kao sklonište.

U drugom napadu na severozapadu grada Gaza, tri Palestinca su poginula od tenkovske granate koja je pala na stambenu četvrt, rekli su bolnički izvori.

Generalna skupština UN-a pozvala na prekid vatre

Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošle noći usvojila je rezoluciju u kojoj je pozvala na hitan, održiv prekid vatre u Pojasu Gaze. Prema rezultatima elektronskog glasanja za rezoluciju, koja nije obavezajuća, su glasale 142 države, četiri je bilo protiv, dok je osam bilo uzdržano.

Generalna skupština je inače odbacila radikalni tekst nacrta rezolucije koji je bila predložila grupa muslimanskih i latinoameričkih država.

Protiv rezolucije su bili Izrael, Sjedinjene Američke Države i pacifičko ostrvo Nauru, koji smatraju da je rezolucija pristrasna u stavu protiv Izraela. Prema elektronskim podacima protiv rezolucije je glasala i Venecuela iako je njen predstavnik rekao da je bio uzdržan.

Tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a u skladu je sa rezolucijom koju je Savet bezbednosti usvojio prošle nedelje, a u kome se poziva "na hitan, održiv prekid vatre, koji će se u potpunosti poštovati, i voditi potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Gaze".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.