Hirurzi presadili lice i obe ruke pacijentu

Izvor: Blic, Beta, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hirurzi presadili lice i obe ruke pacijentu

Francuski hirurzi su tokom proteklog vikenda presadili 30-godišnjem pacijentu deo lica i obe ruke, što je prva operacija te vrste, saopšteno je danas u Parizu. Hirurška intervencija, u kojoj je učestvovalo 40 hirurga, trajala je 30 sati.

Francuski hirurzi na konferenciji za štampu



Pacijent je izgoreo u jednoj nesreći 2004. godine, navodi se u saopštenju bolnice nadomak Pariza, gde je sprovedena operacija. To je šesta transplantacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lica u svetu, ali je prva transplantacija istovremeno lica i ruke na jednom pacijentu. Operaciju lica sprovela je ekipa poznatog profesora Lorana Lantijerija, a ruke je presadila ekipa profesora Kristijana Dimontijea.

"Pacijent je još u fazi reanimacije i post-hirurški period će trajati bar 15 dana", rekao je Lantijeri posle intervencije i dodao da će pacijent jedno vreme biti u veštački izazvanoj komi.

Pacijentu, čije ime nije obelodanjeno, presađene su podlaktice i šake, kao i gornji deo lica - koža kose na glavi, nos, uši, čelo, obrazi, kao i gornji i donji kapci na očima.

"Prvi put presađujemo kapke", rekao je Lantijeri i dodao da su oči pacijenta bile u opasnosti.

To je prvi slučaj presađivanja posle opekotina, dodao je stručnjak i naveo da usne nisu presađene jer su u dobrom stanju.

"Presađivanje ruku, koje su uzete od preminulog pacijenta, već je rađeno u svetu", rekao je Dimontije, koji je bio zadužen za taj deo transplanatcije.

Dimontije je dodao da je do sada sprovedeno oko 40 transplanatacija ruku u svetu.

Prvo presađivanje lica izvedeno je 2005. godine u Francuskoj. Pacijentkinja Izabel Dinoar (38) je ostala deformisana posle ujeda psa. Ona se dobro oporavila posle operacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVA TRANSPLANTACIJA LICA I RUKU

Izvor: Kurir, 07.Apr.2009

PARIZ, 6. APRILA (SRNA) - Frncuski hirurzi danas su obavili 30-časovnu operaciju u kojoj su zamijenili lice i obje ruke 30-godišnjaku koji je 2004. godine teško opečen u nesreći. Pacijent je godinu dana čekao da se pojavi donator, a ožiljci od opekotina na licu i rukama bili su toliki da...

Nastavak na Kurir...

Prvo presađivanje lica i ruku u svetu

Izvor: B92, 08.Apr.2009, 13:37

Francuski hirurzi su prvi put u svetu presadili 30-godišnjem pacijentu deo lica i obe ruke, saopšteno je u Parizu...Hirurška intervencija, u kojoj je učestvovalo 40 hirurga, trajala je 30 sati. Pacijent je izgoreo u jednoj nesreći 2004. godine, navodi se u saopštenju bolnice nadomak Pariza, gde...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.