Život

Sreda, 08.04.2009.

11:32

Prvo presađivanje lica i ruku u svetu

Francuski hirurzi su prvi put u svetu presadili 30-godišnjem pacijentu deo lica i obe ruke, saopšteno je u Parizu.

Izvor: B92

Default images

Hirurška intervencija, u kojoj je učestvovalo 40 hirurga, trajala je 30 sati. Pacijent je izgoreo u jednoj nesreći 2004. godine, navodi se u saopštenju bolnice nadomak Pariza, gde je sprovedena operacija.

To je šesta transplantacija lica u svetu, ali je prva transplantacija istovremeno lica i ruke na istom pacijentu.

Operaciju lica sprovela je ekipa poznatog profesora Lorana Lantijerija, a ruke je presadila ekipa profesora Kristijana Dimontijea.

Lantijeri je rekao da je sproveo treću transplantaciju lica. On je takođe nedavno presadio deo lica 28-godišnjem pacijentu.

"Pacijent je još u fazi reanimacije i post-hirurški period će trajati bar 15 dana", rekao je Lantijeri posle intervencije i dodao da će pacijent jedno vreme biti u veštački izazvanoj komi.

Pacijentu, čije ime nije obelodanjeno, presađene su podlaktice i šake, kao i gornji deo lica - koža kose na glavi, nos, uši, čelo, obrazi, kao i gornji i donji kapci na očima.

"Prvi put presađujemo kapke", rekao je Lantijeri i dodao da su oči pacijenta bile u opasnosti.

To je prvi slučaj presađivanja posle opekotina, dodao je stručnjak i naveo da usne nisu presađene jer su u dobrom stanju.

"Presađivanje ruku, koje su uzete od preminulog pacijenta, već je rađeno u svetu", rekao je Dimontije, koji je bio zadužen za taj deo transplanatcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: