HRV: Euleks da hitno istraži zločine protiv Srba iz 2004.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Euleks da hitno istraži zločine protiv Srba iz 2004.

BRISEL - Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč (HRV) zatražila je danas u pismu šefu Euleksa Ivu de Kermabonu da misija Evropske unije među svoje prioritete postavi istragu za zločine protiv Srba tokom martovskog nasilja 2004. godine, te da izvrši pritisak na Prištinu da učestvuje u istrazi o trgovini organima srpskih civila 1999. godine.

" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Euleks bi trebalo da hitno istraži slučajeve etnički motivisanih zločina", ističe se u pismu koje je HRV uputio Kerbabonu.

"Strah i dalje vlada na Kosovu, i prva stvar koju bi EU trebalo da uradi da bi to prekinula je da ubedi svedoke da svedoče time što bi im ponudila zaštitu u zemljama EU. Pokazivanjem ljudima da vladavina prava može da funkcioniše će pomoći da se promeni ta zatrovana atmosfera", istakao je Bendžamin Vord, direktor HRV za Evropu.

U pismu se ističe da je jedan od "najvećih neuspeha" pravosudnog sistema na Kosovu ograničen napredak u privođenju pravdi odgovornih za zločine protiv Srba i Roma marta 2004. godine.

"Napredak u ovim slučajevima je praktično zaustavljen. Obnavljanje istraga bi trebalo da bude prioritet za novu misiju" istakao je Vord.

HRV smatra da je slab napredak i u procesuiranje ratnih zločina jer se « međunarodne sudije i tužioci isključivo usresređuju na manji broj manje kontroverznih slučajeva, u kojima je često reč o nisko-rangiranim članovima » albanske Oslobodilačke vojske Kosova.

"Procesuiranje ratnih zločina na Kosovu je slabo u odnosu na napredak drugde u regionu, pogotovu u Sarajevu i Beogradu", ističe se u pismu.

"Nova misija EU bi trebalo da hitno stvori strategiju ispitivanja ratnih zločina da bi se dao prioritet najozbiljnijim slučajevima", naglašava se u pismu Kermabonu.

HRV je takođe zatražio od Euleksa da "izvrši pritisak na vlasti Kosova da bi se istražile nedavne kredibilne tvrdnje da su Srbi i drugi zarobljenici prebacivani u Albaniju 1999. godine.

"Dok je Parlamentarna skupština Saveta Evrope počela istragu, vlasti na Kosovu kategorički odbijaju da istražuju uprkos težini optužbi, i neće delovati bez jasnog signala EU da to moraju da učine", zaključila je organizacija u pismu šefu Euleksa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRV: Euleks da hitno istraži zločine protiv Srba iz 2004.

Izvor: Kurir, 16.Dec.2008

BRISEL, 16. decembra (Tanjug) – Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč (HRV) zatražila je danas u pismu šefu Euleksa Ivu de Kermabonu da misija Evropske unije među svoje prioritete postavi istragu za zločine protiv Srba tokom martovskog nasilja 2004. godine, te da izvrši...

Nastavak na Kurir...

"Euleks da istraži zločine"

Izvor: B92, 16.Dec.2008

Brisel -- Euleks bi trebalo da hitno istraži i procesuira slučajeve etnički motivisanih zločina čije je rešavanje dugo odlagano, ocenio je Hjuman rajts voč... Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč dodaje da bi Euleks trebalo da ispravi glavne nedostatke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.