Guverner Tokija osniva stranku

Izvor: B92, 25.Okt.2012, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner Tokija osniva stranku

Tokio -- Guverner Tokija Šintaro Išihara povlači se sa funkcije prvog čoveka Tokija kako bi osnovao novu političku partiju pred očekivane opšte izbore u Japanu.

"Danas ću podneti ostavku na mesto guvernera Tokija", rekao je Išihara na za tu priliku posebno organizovanoj konferenciji za štampu. On je rekao da planira da se vrati politici zemlje. "Nameravam da to učinim formiranjem nove partije sa svojim saradnicima".

Išihara koji je prošlog aprila izabran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na četvorogodišnji mandat guvernera jednog od najvećih gradova na svetu, rekao je da vidi dosta grešaka u vođenju zemlje.

"Ima nekoliko kontradikcija, velikih kontradikcija, za koje se nadamo da će se rešiti u zemlji", rekao je on novinarima, a preneo AFP.

"Jedna kontradikcija, veća od svih, je Ustav Japana koji je nametnut od strane okupatorske vojske (posle Drugog svetskog rata) i napisan ružnim japanskim".

Kao i mnogi drugi desničari u Japanu, pisac koji se okrenuo politici je, medju drugim stvarima, i protiv člana 9. ustava kojim se Japanu brani vodjenje rata.

Tvrdokorni nacionalista Išihara (80) je poznat po ostrom jeziku i bespoštednim kritikama svih, od imigranata, homoseksualaca, Kine do Sjedinjenih Država.

U zemlji poznatoj po uzdržanosti i razumevanju, Išihara je jedan od retkih koji odudara po svom koloritnom karakteru i kritikama.

Zbog njegovih nastojanja da prikupi sredstva i kupi sporna ostrva Senkaku, japanska vlada je od privatnog vlasnika otkupila ostrva da bi izbegla veće sporove sa Kinom, koja tvrdi da su ostrva od davnina njihova.

Išihara, oštar kritičar Kine, imao je planove da na nenaseljenim ostrvima izgradi luku i potrebne objekte kako bi mogla da se koriste.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gradonačelnik Tokija želi da Japan ratuje, formira antikinesku stranku

Izvor: Telegraf.rs, 25.Okt.2012

Šintaro Išihara je danas objavio da se povlači sa mesta guvernera japanske prestonice kako bi mogao potpuno da se posveti politici, u kojoj vidi mnogo problema: počev od Ustava koji je "napisala okupatorska vojska ružnim japanskim jezikom"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.