Gradonačelnik Tokija želi da Japan ratuje, formira antikinesku stranku

Šintaro Išihara je danas objavio da se povlači sa mesta guvernera japanske prestonice kako bi mogao potpuno da se posveti politici, u kojoj vidi mnogo problema: počev od Ustava koji je "napisala okupatorska vojska ružnim japanskim jezikom"

  • 0

Oštri kritičar Kine, guverner Tokija Šintaro Išihara, rekao je danas da se povlači sa funkcije gradonačelnika kako bi osnovao novu političku partiju pred očekivane opšte izbore u Japanu.

- Danas ću podneti ostavku na mesto guvernera Tokija - rekao je Išihara na posebno organizovanoj konferenciji za štampu.

On je rekao da planira da se vrati politici zemlje. "Nameravam da to učinim formiranjem nove partije sa svojim saradnicima".

Išihara, koji je prošlog aprila izabran na četvorogodišnji mandat guvernera jednog od najvećih gradova na svetu, rekao je da vidi dosta grešaka u vođenju zemlje.

- Ima nekoliko kontradikcija, velikih kontradikcija, za koje se nadamo da će se rešiti u zemlji - rekao je on novinarima, a preneo je AFP.

- Jedna kontradikcija, veća od svih, je Ustav Japana koji je nametnut od strane okupatorske vojske (posle Drugog svetskog rata) i napisan ružnim japanskim - rekao je.

Kao i mnogi drugi desničari u Japanu, pisac koji se okrenuo politici je, među drugim stvarima, i protiv člana 9 Ustava kojim se Japanu brani vođenje rata.

Tvrdokorni nacionalista Išihara (80) poznat je po oštrom jeziku i bespoštednim kritikama svih - od imigranata, homoseksualaca, Kine do Sjedinjenih Država.

U zemlji poznatoj po uzdržanosti i razumevanju, Išihara je jedan od retkih koji odudara po svom koloritnom karakteru i kritikama.

Zbog njegovih nastojanja da prikupi sredstva i kupi sporna ostrva Senkaku, japanska vlada je od privatnog vlasnika otkupila ostrva da bi izbegla veće sporove sa Kinom, koja tvrdi da su ostrva od davnina njihova.

Išihara je imao planove da na nenaseljenim ostrvima izgradi luku i potrebne objekte kako bi mogla da se koriste.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA