Grčkoj pare važnije od referenduma?

Izvor: B92, 03.Nov.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkoj pare važnije od referenduma?

Atina -- Grčkoj je potrebna sledeća tranša medjunarodne pomoći u iznosu od osam milijardi evra do 15. decembra, kaže ministar finansija te zemlje Evangelos Venizelos.

Zemlji koja grca u dugovima potrebna je injekcija gotovine od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kaže on, "pre 15. decembra, da bi ispunila finansijske obaveze".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Venizelos je naveo da je za isplatu date tranše potrebna "klima saglasnosti" u vreme političke krize u Grčkoj i poziva na prevremene izbore, ali i dodao da je zemlji "apsolutno neophodan" novac u vidu nove tranše. On je, inače, jedan od četvorice ministara koji se protive raspisivanju referenduma i koji su zatražili ostavku premijera Papandreua.

Mediji podsećaju da je premijer Jorgos Papandreu doneo šokantnu odluku da teškom mukom dogovoreni paket pomoći stavi na referendum, što je razbesnelo evropske lidere. "EU i MMF ne mogu da isplate šestu tranšu pomoći Grčkoj dok ona ne usvoji paket koji su te organizacije donele 27. oktobra, i dok ne bude uklonjena sva neizvesnost oko referenduma", rekao je predsednik francuske Nikola Sarkozi.

Grčki ministar finansija je pozvao vladu da odbaci referendum o paketu pomoći koji je za Grčku donela Evropa i da učini sve kako bi se evropski plan sproveo. Venizelos je provobitno podržao referendum, ali je zatim promenio stav ocenivši da to nije ono što je Grčkoj u ovom trenutku potrebno.

Posle burnog dana u kome se spekulisalo da će ponuditi ostavku, premijer Grčke Jorgos Papandreu ublažio je danas stav o referendumu i ponudio da razgovara sa opozicijom o rešavanju krize u zemlji. On je prethodno rekao da je spreman da odustane od referenduma ukoliko opozicija podrži paket pomoći, ali nije sasvim isključio tu ideju.

Papandreu je rekao da referendum o pomoći koji je donela EU nikada nije bio svrha sam po sebi i najavio da će razgovarati o širem konsenzusu sa opozicionim liderom Antonisom Samarasom.

"Poslednje dve godine vodili smo veliku bitku" Naša dužnost je da izbegnemo bankrot kako bi sprečili raspad zemlje. Mi smo zamorčići - razvijena zemlja u monetarnoj uniji koja sve to proživljava", rekao je Papandreu na početku obraćanja poslanicima u grčkom parlamentu.

On je potom kritikovao evropske zvaničnike koji su, kako je naveo, pretili Grčkoj. "Jasno je da nas gledaju kao zemlju koja nije zaslužila (pomoć)", rekao je on, objašnjavajući kako su ga nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi javno ponizili tokom sastanka u Kanu.

"Govorili su nam kako da sprovedemo referendum, kako da definišemo pravila"", dodao je on. Ipak, nije izbegao da pomene grčki narod koji je, prema njegovim rečima, kriza najviše pogodila.

"Žrtvovanje naroda neće biti uzaludno. Svakog dana nam pomažu da izgradimo nove fondacije koje će raditi u korist naše zemlje" Ne znam da li u svetu postoje zajednice koje bi izdržale ovakakv teret u tako kratkom vremenskom periodu", istakao je Papandreu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.