Francuzi zaziru od savezništva sa Nemačkom

Izvor: Politika, 14.Dec.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi zaziru od savezništva sa Nemačkom

Francuski socijalisti odbacuju dogovor o promenama ugovora EU postignut uz pritisak njihovog predsednika i nemačke kancelarke

Imate li neki drugi predlog, pitao je pre dva dana Nikola Sarkozi, dok javnost žustro debatuje kakve će posledice po nacionalni interes imati novoosnovana francusko-nemačka osovina. Niko ne zaboravlja istoriju, ali Sarkozi se poziva na nove evropske ideale, koji bi, kako tvrdi, bez evra bili potpuno izigrani.

Samit u Briselu 9. decembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada su se članice EU izuzev Britanije složile da treba izmeniti evropske ugovore kako bi se postigla veća budžetska disciplina, plod je francusko-nemačkog kompromisa. To ne spori ni Sarkozi kome nad glavom visi pretnja o gubitku kreditnog rejtinga, posle čega bi, kako je i sam priznao, bio „gotov”.

Ekonomski suverenitet Pariza nije ugrožen, naprotiv. Svaka zemlja posebno će primenjivati mere, ali tek pošto „zlatno pravilo” o budžetskoj disciplini unesu kao amandman u nacionalne ustave.

Tu i leži zamka za Sarkozija, iz koje je teško izaći „čitav”, pre predsedničkih izbora u maju. Socijalisti, koji se nadaju da će se njihov kandidat za predsednika Fransoa Oland umesto Sarkozija useliti u Jelisejsku palatu, ne žele u parlamentu da glasaju za predlog proizašao iz učestalog druženja Sarkozija i Angele Merkel. A bez njih zlatno pravilo je mrtav dogovor u Briselu.

Ako bi se kojim čudom francuski parlamentarci odlučili da dogovor u Briselu izglasaju dvotrećinskom većinom, primena ovog disciplinskog akta morala bi biti odložena do leta, jer nema načina da se preskoči utvrđena procedura.

Malo je poznato da francuski socijalisti u potpunosti odbacuju dogovor koji je postignut uz pritisak njihovog predsednika i nemačke kancelarke.

„Sem drastičnog stezanja kaiša i još čvršćih mera štednje, ne zna se šta zapravo sadrži ovaj sporazum”, rekao je pre neki dan portparol Olanda.

„Ne samo da je nepostojeći već je takozvanim sporazumom zaboravljeno na ekonomski rast”, kažu francuski socijalisti. „Mi hoćemo drugačiju vrstu politike.”

U sve te komplikacije, uplela se i stalno tinjajuća germanofobija. Dovoljno je samo pogledati kako se kolokvijalno zove savezništvo između lidera Francuske i Nemačke pa shvatiti ko tu nosi pantalone, komentariše se u Parizu. U duetu „Merkozi”, prvo mesto dato je kancelarki Merkel, dok francuski predsednik kao neko dete u špilhoznama kaska za njom, kako ih i prikazuju na mnogobrojnim karikaturama u pariskim medijima.

Čuje se čak i da je Sarkozi „kapitulirao” i da to nema nikakve veze sa oficijelnim pariskim terminom o novoj „francusko-nemačkoj osovini”. To je već previše, rekao je „Mondu” Sarkozi i takav rečnik nazvao ratnohuškačkim.

Francuska i Nemačka, po njegovom tumačenju istorije, imale su period sukoba koji je trajao 70 godina, ali su posle toga imali isto tako 70 godina mira. U kakav novi krug da uđe Francuska danas kada su i jedna i druga zemlja deo velike evropske porodice? Svakako ne u period konfrontacije, kaže Sarkozi. Ali ni u kapitulaciju, kažu neki od njegovih protivnika.

Većini je izgleda jasno ko će biti predsednik Francuske sledećeg leta. Ukoliko evro opstane, Sarkozi će moći da računa na obnovljeni mandat, Francuzi će mu oprostiti i što je zarad čvrstog novca provodio dane i noći sa nemačkom kancelarkom. Ali ako evro nastavi da se ljulja, onda može da potpiše kapitulaciju i sa biračima.

Z. Šuvaković

objavljeno: 15.12.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Francusko-nemački dogovor zamka za Sarkozyja

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Dec.2011, 13:09

Imate li neki drugi predlog, pitao je pre dva dana Nicolas Sarkozy, dok javnost žustro debatuje kakve će posledice po nacionalni interes imati novoosnovana francusko-nemačka osovina. Niko ne zaboravlja istoriju, ali francuski predsednik se poziva na nove evropske ideale, koji bi, kako tvrdi, bez...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.