Francuski ministar: Naša civilizacija vrednija od drugih

Izvor: Blic, 07.Feb.2012, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ministar: Naša civilizacija vrednija od drugih

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean dospeo je na metu žestokih kritika posle njegove izjave date tokom vikenda da su neke civilizacije, posebno ona kojoj i on pripada, vrednije od drugih.

Kritičari komentare Geana u najboljem slučaju smatraju pogrešno protumačenim i ciničnim, a u najgorem - ksenofobičnim.

Gean je, međutim, odbio danas u intervjuu za Figaro da povuče svoje reči, potvrdivši da ih je izgovorio u subotu na sastanku desničarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podmlatka u francuskom parlamentu i nazivajući svoje gledište "razumnim".

"Očigledno je primetiti da nemaju sve civilizacije istu vrednost kada se radi o humanističkim vrlinama poput naših", rekao je Gean.

On je ocenio da nije istupio iz svog domena kada je razmatrao strane civilizacije.

"Ko može da dovede u pitanje da postoje razlike u vrednosti između civilizacija koje favorizuju demokratiju, štite individualne slobode... promovišu prava žena, i civilizacija koje prihvataju tiraniju, ne pridaju značaj slobodama i ne poštuju jednaka prava između muškaraca i žena", rekao je Gean.

Rivalski socijalisti optužuju Geana, koji je iz redova konzervativne Unije za narodni pokret (UMP) francuskog predsednika Nikole Sarkozija, da su na njegovoj meti muslimani i islam i da želi da svojim izjavama primami birače krajnje desnice da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima u aprilu i maju za kandidata UMP.

Šef kampanje kandidata Socijalističke partije Fransoa Olanda za predsednika, Pjer Moskovici nazvao je Geanove komentare "unapred smišljenim, namernim i samosvesnim gestom" čiji cilj je da se izgrade "mostovi između desnice i ekstremne desnice".

I drugi socijalistički političari opisali su Geanove komentare kao lov čiji cilj je da se birači iz ultradesničarskog Nacionalnog fronta upecaju u konzervativni Sarkozijev UMP. Glavna tema Nacionalnog fronta u predizbornoj kampanji upravo je previše islama u Francuskoj. Oni tvrde da pet miliona francuskih muslimana nagriza francusku civilizaciju.

Kandidatkinja Nacionalnog fronta Marin le Pen nije se oglasila po pitanju kontroverzne Geanove izjave. Gean je prošlog marta izazvao slične kontroverze kada je govoreći o imigraciji rekao da "Francuzi ponekad imaju osećaj kao da više nisu u sopstvenoj kući". Le Penova je nedugo posle toga reagovala, rekavši da bi Gean trebalo da dobije "počasnu člansku kartu u Nacionalnom frontu".

Sarkozi: Ništa protiv toga

Sarkozi još uvek nije objavio da li će se kandidovati za predsedničke izbore, ali se očekuje da to učini početkom marta. Sam Sarkozi je za Televiziju Frans 2 gnev javnosti zbog Geanovih komentara nazvao "smešnim".

"Ministar unutrašnjih poslova je rekao da civilizacija... koja ne pridaje isti značaj pravima muškaraca i žena nema istu vrednost (kao ona koja pridaje). Ne želim da kažem ništa protiv toga", rekao je Sarkozi.

Povezane vesti: "Špigel": Podrška Merkelove Sarkoziju riskantan manevar Kandidatkinja za predsednicu Francuske prošetala Parizom polugola Kandidat za predsednika Francuske: Bio sam svedok iskrcavanja saveznika u Normandiji! Bivši premijer kandidat za predsednika Francuske Anketa: Socijalista Oland pobedio bi Sarkozija na izborima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski ministar: Naša civilizacija vrednija od drugih

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2012

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean dospeo je na metu žestokih kritika, posle izjave date tokom vikenda da su neke civilizacije, posebno ona kojoj i on pripada, vrednije od drugih. Kritičari komentare Geana u najboljem slučaju smatraju pogrešno protumačenim i ciničnim, a u najgorem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Civilizacije po Geanu

Izvor: RTS, 07.Feb.2012

Žestoke kritike na račun francuskog ministra Kloda Geana, koji je izjavio da je civilizacija kojoj pripada vrednija od drugih. ..Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean dospeo je na metu žestokih kritika posle njegove izjave date tokom vikenda da su neke civilizacije, posebno ona kojoj i..on...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.