Francuska protiv napada na Iran

Izvor: B92, 08.Nov.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska protiv napada na Iran

Pariz -- Zvanična Francuska je zabrinuta zbog informacija o militarizacije iranskog nuklearnog programa, ali se protivi napadu na Iran.

Francuska je "veoma zabrinuta" zbog potencijalne militarizacije iranskog nuklearnog programa, ali se protivi bilo kakvom napadu na Islamsku republiku jer to može da izazove nepopravljive štete, rekao je danas ministar spoljnih poslova Alen Žipe.

Žipe je izrazio zabrinutost zbog spekulacija da Izrael priprema napad na iranska nuklearna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postrojenja uoči objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Ukoliko izveštaj IAEA, koji treba da bude objavljen ove nedelje, ukaže da Iran gradi kapacitete za proizvodnju atomske bombe, onda će Francuska čvrsto podržati uvođenje dodatnih sankcija UN, rekao je Žipe, istakavši da će uraditi sve što može kako bi sprečio vojnu akciju, preneo je Rojters.

Iranu su do sada zbog nuklearnog programa uvedene četiri grupe sankcija. Međutim, Rusija i Kina, dva stalna člana Saveta bezbednosti UN, jasno su stavile do znanja da bi nove sankcije teško prošle.

"Mi smo veoma zabrinuti pošto je Iran prešao crtu. To će ozbiljno destabilizovati region", rekao je Žipe radiju RLT.

"Francuska pozicija je čvrsta. Ukoliko treba da pojačamo sankcije, mi smo spremni", dodao je on.

Po njegovim rečima, potrebno je uraditi sve kako bi se izbegla nepopravljiva šteta koju bi izazvala vojna akcija.

Skoro kao sigurno se očekuje da će izveštaj IAEA potvrditi sumnje da Teheran nastoji da razvije program za proizvodnju atomske bombe, suprotno njegovim tvrdnjama da je njegov program obogaćivanja uranijuma isključivo za civilnu upotrebu.

Zapadne zemlje će verovatno reagovati zahtevom za uvođenjem dodatnih sankcija Iranu, ali sve je više spekulacija da se Izrael sprema za izvođenje preventivnih udara na iranska nuklearna postrojenja.

Rusija i Iran su juče upozorili Zapad da ne preduzima vojne intervencije, istakavši da bi takvi napadi izazvali civilne žrtve i stvorili pretnju po globalnu bezbednost.

Izrael: Želimo piknik

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je danas da Izrael nije odlučio da se upusti u vojnu operaciju protiv Irana.

Barak je ovom izjavom očigledno nastojao da stiša spekulacije da Izrael namerava da bombarduje iranska nuklearna postrojenja.

"Rat nije piknik. Mi želimo piknik. Ne želimo rat", rekao je Barak izraelskom radiju uoči objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskoj nuklearnoj aktivnosti.

Barak je naglasio da Izrael "još nije odlučio da se upusti u bilo kakvu operaciju". Odbacio je i spekulacije izraelskih medija da je zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izabrao tu opciju.

Iran: Medijska propaganda

Pretnje Izraela da će napasti iranska nuklearna postrojenja predstavljaju "medijsku propagandu", ocenio je danas iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi i istakao da je njegova zemlja spremna da odgovori na svaku vojnu akciju.

"Nedavne pretnje Iranu su medijska propaganda i predstavljaju slabost Zapada u odnosu na Iran", rekao je Vahidi.

Kako je prenela agencija ISNA, Vahidi je ponovio da je Iran spreman da se brani na moru i u raketnom domenu. "Imamo snagu da se suočimo sa svakom pretnjom", kazao je on.

Kina Iranu: Pokažite fleksibilnost i iskrenost

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Iran treba da pokaže "fleksibilnost i iskrenost" u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Portparol kineskog ministarstva Hong Lei rekao je da je njegova zemlja odlučno protiv bilo kakve upotrebe sile protiv Irana kako bi se Teheran sprečio da stvori atomsko oružje.

"Kina je oduvek smatrala da iransko nuklearno pitanje treba rešavati na odgovarajući način kroz dijalog i saradnju", rekao je Hong na redovnoj konferenciji za štampu.

Hong je, međutim, ukazao na to da bi Iran "takođe trebalo da pokaže fleksibilnost i iskrenost".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina se protivi upotrebi sile protiv Irana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Nov.2011

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je danas saopćilo da Iran treba pokazati  "fleksibilnost i iskrenost" u vezi sa svojim nuklearnim programom. Ovakvo saopćenje se pojavljuje dok rastu tenzije uoči objavljivanja novog izvještaja  Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) o nuklearnim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Diže se "cunami" oko Iranske atomske bombe

Izvor: Mondo, 08.Nov.2011

Rusija je danas izrazila gnev zbog objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu. SAD za sada nisu želele da komentarišu izveštaj dok se ne upoznaju sa njegovim sadržajem.

Nastavak na Mondo...

IAEA "veoma zabrinuta" zbog iranskih nuklearnih aktivnosti

Izvor: Blic, 09.Nov.2011, 01:00

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je, u detaljnom izveštaju, ozbiljnu zabrinutost zbog iranskih nuklearnih aktivnosti i navela da ima verodostojne informacije da je Teheran radio na razvoju nuklearnog oružja..."Agencija je veoma zabrinuta zbog mogućih vojnih dimenzija iranskog...

Nastavak na Blic...

IAEA zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2011

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "verodostojnih" podataka kojima raspolaže, navodi se u poverljivom izveštaju te organizacije u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Nastavak na Vesti-online.com...

IAEA u strahu zbog iranskog nuklearnog programa

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2011

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "verodostojnih" podataka kojima raspolaže, navodi se u poverljivom izveštaju te organizacije u koji je agencija Frans pres imala uvid..."Agencija je ozbiljno zabrinuta...

Nastavak na Vesti-online.com...

EU ozbiljno zabrinuta zbog iranskog programa

Izvor: Blic, 09.Nov.2011

Brisel - Izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) "ozbiljno povećava" zabrinutost medjunarodne zajednice o prirodi iranskog nuklearnog programa, izjavila je danas portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. ..- Novi program IAEA ozbiljno povećava postojeću zabrinutost o prirodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.