Fides najavio uveđenje poreza na internet: U nedelju demonstracije u Budimpešti

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fides najavio uveđenje poreza na internet: U nedelju demonstracije u Budimpešti

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides najavila proširenje telekomunikacionog poreza i na internet usluge. Ovom porezu se protive opozicione partje, sindkati prosvetara i nevladine organitacije pa su na društevnim mrežama za nedelju najvile masovne demonstracije u Budimpešti, piše mađarski portal “Vajdašag ma” pozivajući se na mađarsku državnu agenciju MTI.

Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u parlamentu Mađarske državnoj novinskoj agenciji MTI izjavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi taj porez trebalo da plaćaju provajderi, zbog čega su usprotivile Organizacije provajdera i stručna udruženja.

Dok opozicioni socijalisti (MSZP) smatraju da bi uvođenje poreza na internet bio snažan udar na ostatke slobodne štampe, na jednake mogućnosti i na modernizaciju Mađarske.

MSZP se zbog toga obratio i Evropskoj komisiji i traži zaštitu osnovnih evropskih vrednosti, kao što je slobodan pristup informacijama.

Stranka “Politika može biti drugačija”(LMP) smatra da je “vladin cilj da izvor informacija koji ne može u potusnosti da kontroliše učini nedostupnim za većinu stanovništa” a Demokratska koalicija (DK) tvrdi “da bi prihvatanje ovakvog zakona značilo povratak Mađarske u digitalno kameno doba”.

- Uvođenje poreza na internet ugrozilo bi funkcionisanje sistema javnog obrazovanja, slobodu informisanja, slobodu nastave i pravo na učenje - saopštio je Sindikat mađarskih prosvetara pozivajući građane na protest.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.