Fico i Sobotka: Razdor u Evropi zbog izbegličkih kvota

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fico i Sobotka: Razdor u Evropi zbog izbegličkih kvota

Premijeri Češke i Slovačke, Bohuslav Sobotka i Robert Fico, poručili su posle zajedničkog zasedanja češke i slovačke vlade u Bratislavi da Evropska unija suočena sa tolikim krizama ne može da gubi vreme na rasprave o relokaciji izbeglica i izbegličkim kvotama, jer su one ćorsokak koji samo izaziva razdor i podele u Evropi.

"Ko želi da izaziva podele u Evropi neka postavi na pregovarački sto kvote. Ko želi da povezuje neka predloži nešto drugo. Mi smo ponudili veći >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << doprinos zaštiti granica EU, zaustavljanju migranata i koncept elastične solidarnosti. Slovačka želi da pojam te solidarnosti dopuni još jedinim epitetom - darežljiva, veoma darežljiva", kazao je Fico.

Fico je izjavio da oštra kritika izbegličke politike, koju je izneo mađarski premijer Viktor Orban, posle samita EU bez Velike Britanije 16. septembra u Bratislavi, znači samo to da njegove zamisli nisu bile dovoljno ukomponovane u završnu Bratislavsku deklaraciju, a ne da ne može da se sa zaključcima samita složi, dok je Sobotka kazao da ne vidi u toj Orbanovoj kritici neku pretnju po jedinstvo Višegradske grupe.

"Orban je imao osećaj da smo suviše mlako odbili kvote zbog kojih su Slovačka i Mađarska tužile EU sudu, ali te kvote nisu bile predmet rasprava na samitu zato što smo rekli da ćemo razgovarati o onome što nas spaja", kazao je Fico.

"Vlada sloga da su kvote i relokacija izbeglica ćorsokak i da nije moguće da se bavimo njima ako Evropa mora da ostane zajedno. Preti nam i Bregzit i bavljenje kvotama oko kojih nismo u stanju da se složimo bilo bi samo gubljenje vremena", kazao je Sobotka.

Slovački premijer pohvalio je to što sada postaje zvanična migracijska politika EU ono što su još pre godinu dana zahtevale Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska zajedno kao Višegradska grupa - da migracijska politika EU bude zasnovana na dva temelja i to na doslednoj zaštiti granica EU i na efikasnoj saradnji i sporazumima sa trećim zemljama i u Africi, kao što je EU sklopila sporazum o kontroli migracijskog talasa sa Turskom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.